На седници Скупштине Града о ребалансу буџета

НОВИ САД: Седница Скупштине Града Новог Сада одржаће се у среду, 26. маја, а пред одборницама и одборницима наћи ће се више од стотину тачака, међу којима је најважнија Предлог одлуке о изменама и допуни Одлуке о буџету Града Новог Сада за ову годину.
skupstina grada
Фото: skupstina.novisad.rs

Седница Скупштине Града Новог Сада, 15. по реду, због поштовања епидемиолошких мера, одржаће се у великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

У оквиру припремања седнице, председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић посетила је данас запослене у штампарији Скупштине, који раде на умножавању скупштинског материјала. Иако се материјали одборницама и одборницима, Градским управама и медијима достављају електронски, радници у штампарији, у оквиру приреме сваке седнице, умножавају и штампају један број скупштинских материјала. Председница градског парламента захвалила се запосленима у штампарији, што чине све како би се и током обимнијих седница, као што је ова, материјали умножили и доставили на време.

Према предлогу ребаланса, планирано је да се укупни текући расходи и издаци из средстава буџета, са средствима буџетске резерве, утврђују у износу од 33.378.310.333,20 динара, што представља повећање од 15,54 одсто. Суфицит из буџета, без средстава из додатних прихода корисника, по завршном рачуну за 2020. годину износи скоро 3,9 милијарди динара, од чега је 1,75 милијарди, као планирани суфицит, већ распоређено буџетом за ову годину. Преостали део, који се распоређује ребалансом, износи око 2,12 милијарди динара.

Уз ребаланс као централну тему, одборнице и одборници ће одлучивати и о изменама и допунама Одлуке о Програму уређења грађевинског земљишта за ову годину, потом изменама програма инвестиционих активности и програма пословања градских јавних и јавно-комуналних предузећа, те изменама и допунама оних одлука које се односе на развој и функционисање комуналног система града. На XV седници одлучиваће се и о извештајима о реализацији програма пословања новосадских комуналних предузећа за претходну годину, као и о расподели добити за 2020. годину истих предузећа.

Пред одборницама и одборницима ће се наћи и Предлог одлуке о прибављању непокретности у јавну својину Града Новог Сада, а ради изградње ботаничке баште у Новом Саду, што је први корак да град добије прву установу овог типа. Предвиђено је да се ботаничка башта гради у подграђу Петроварадинске тврђаве, а њена изградња допринеће очувању генофонда, научним истраживањима, али и културној и туристичкој понуди Новог Сада.

На седници ће се расправљати и о изменама и допунама овогодишњих програма рада градских установа културе, потом о оснивању мађарског културног центра „Петефи Шандор“, као и о постављању бисте др Петра Шварца.

Предложено је и да се настави са помагањем привреди услед пандемија ковида-19, те ће се на седници одлучивати и о изменама Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина за период јануар - август ове године. Поред тога, одборнице и одборници ће расправљати и о подршци за унапређење и побољшање услова пословања микро и малих предузећа и предузетника у Новом Саду.

На предложеном Дневном реду налазе се и тачке које се односе на израду, али и допуну планова генералне и детаљне регулације, као и предлог о узимању кредита од Европске банке за обнову и развој ради набавке електричних аутобуса. Одборнице и одборници ће одлучивати и о именовању директора појединих градских предузећа, те другим кадровским решењима.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести