Национална служба за запошљавање помаже (не)запосленима: Бесплатна помоћ у планирању каријере

Филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ) Нови Сад позива ученике основних и средњих школа, њихове родитеље, студенте, незапослене и запослене суграђане који размишљају о промени посла, али и послодавце, да се обрате њиховом Центру за информисање и професионално саветовање (ЦИПС) да би бесплатно добили стручну помоћ у планирању каријере.
nacionalna sluzba za zaposljavanje 6
Фото: Dnevnik.rs

У ЦИПС-у, у Улици Алберта Томе 2 сваког радног дана од 8 до 15 часова, могу користити рачунаре у сврху самоинформисања и самопроцене личних капацитета и професионалних саветовања, а сви се могу јавити и да би добили актуелне информације о свету образовања, рада и запошљавања.

Како је за наш лист објаснила в. д. директора филијале Нови Сад НСЗ-а Татјана Видовић, ЦИПС у Новом Саду је развио веома успешну сарадњу са школама у Јужнобачком округу, која се огледа у информисању ученика о могућностима за наставак школовања, тестирању и саветовању за професионалну оријентацију. Наредни тест професионалне оријентације ученици ће моћи да раде у ЦИПС-у 18. септембра, а сви заинтересовани могу се јавити доласком у НСЗ или на број 021/488-55-49.


Конкурс за приправнике са средњим и високим образовањем

Будући да је од ове године НСЗ поново реализовао програм приправника за младе, који им омогућава прво запослење и стицање радног искуства у струци заснивањем радног односа, заинтересовани млади суграђани с високим или средњим образовањем могу се пријавити на њихов конкурс. Млади с високим образовањем могу конкурисати на овај програм уколико имају до 30 година и без радног искуства су, а завршили су факултет с просечном оценом од најмање 8,5 и на евиденцији су НСЗ-а најмање шест месеци. Услов за приправнике са средњом стручном спремом је исти, с тим што просек оцена током школовања није важан. Приправници с високим образовањем радиће годину дана, уз обавезу послодавца да их задржи још шест месеци, а они са завршеном средњом школом биће запослени шест месеци уз могућност задржавања на радном месту још три месеца. Детаљне информације могу се добити у Филијали НСЗ-а Нови Сад, као и на њиховом сајту www.nsz.gov.rs


– Информисање ученика се обавља индивидуално и групно, а за потребе групног обавештавања ЦИПС организује едукативне радионице и интерактивна предавања на тему професионалне оријентације „Како изабрати занимање – Корак по корак” – казала је Татјана Видовић, и додала да центри за информисање и професионално саветовање као интегрални део НСЗ-а постоје у свим већим градовима у Србији који су универзитетски центри.

Осим тестова професионалне оријентације, корисници могу радити и психолошке тестове уколико су на њих упућени. Како сазнајемо, годишње више од хиљаду корисника затражи и добије неку од услуга у оквиру ЦИПС-а у Новом Саду, а међу њима су најбројнији ученици и незапослени. Наш саговорница додаје да се у Центру прикупљају, обрађују и дистрибуирају информације о стандардима занимања и квалификација, могућностима за даље образовање и усавршавање као и други подаци потребни за планирање каријере. У ЦИПС-у заинтересовани се могу информисати о томе која су занимања дефицитарна и суфицитарна, затим о карактеристикама и захтевима занимања и образовним програмима, мрежи школа и факултета, квотама, условима пријема у образовне институције и школаринама, критеријумима и начинима за укључивање у све доступне облике образовања и обука, укључујући и програме стручне праксе, приправника и обука за тржиште рада које реализује НСЗ.

У оквиру подршке самозапошљавању, филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање организује обуку „Пут до успешног предузетника“. Намењена је незапосленима који размишљају о покретању сопственог посла, а похађање обуке је и услов за добијање бесповратних субвенција за самозапошљавање које додељује НСЗ. Наредна обука одржаће се 10. и 11. септембра у филијали Нови Сад НСЗ-а.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести