Надметање у част јубилеја

Јубилеј – 50 година излажења „Математичког листа“ за ученике основних школа – чије садржаје су као главни и одговорни уредник обликовали проф. др Ратко Тошић и Вера Јоцковић,

навршен је у првом полугодишту ове школске године. Да би обележили ту, за њих веома значајну годишњицу,

Друштво наставника математике – подружница Нови Сад организовали су  окружно математичко такмичење у ОШ „Васа Стајић“, као део циклуса квизова у којем ће, кроз општинска, окружна, субрегионална, регионална и завршна такмичења, учествовати неколико стотина основних школа и на хиљаде ученика.

– После завршених школских и општинских такмичења у Новом Саду, одржавали смо окружно такмичење, на којем су се састале три екипе млађих разреда, представници школе домаћина, као и ОШ „Жарко Зрењанин“ и ОШ „Вук Караyић“ – каже председница Друштва наставника математике „Нови Сад“ Александра Милошевић. – Осим тога, учествовале су и четири екипе старијих разреда, којима се, осим поменутих школа, придружила и екипа сремскомитровачке ОШ „Јован Јовановић Змај“. На том нивоу такмичења бирале су се по три најбоље екипе, које ће даље учествовати на субрегионалном такмичењу, где ће се надметати против три екипе из Зрењанина и четири из Суботице. По њеним речима, наредно, субрегионално такмичење, одржаће се такође у ОШ „Васа Стајић“, одакле ће се најбоље екипе пласирати на регионално такмичење.

Најбоља четири тима иду у финале, које ће се одржати у децембру у Београду. Тамо ће у част „Математичког листа“ бити одржана и изложба свих до сада објављених примерака часописа и осталог материјала везаног за лист, као и завршна свечаност. Први примерак „Математичког листа“ (И – 1) изашао је из штампе 5. априла 1967. године као експериментално издање, док је други, такође експериментални број (И – 2), издат месец касније. Због великог интересовања школа, ученика и наставника, каже наша саговорница, оба броја касније су доштампана и издата као једна свеска.

Д. Ристић

 

Пет бројева у једној школској години

Први главни уредник листа била је проф. др Милица Илић Дајовић, а одговорни уредник професор Богољуб Маринковић. По речима Александре Милошевић лист је у почетном периоду развоја, од 1967. године, па све до школске 1973/74, излазио пет пута годишње. Од школске 1974/75. године до школске 2009/10. је излазио шест пута годишње, да би се од  школске 2010/11. године вратио на првобитну концепцију и сада се приређује пет бројева листа у једној школској години.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести