Након писања Дневника, мајстори сређују кућу Врготићима

Прича објављена у нашем листу прошлог петка о животу рођене браће Филипа (21) и Луке (13) Врготића из Сремских Карловаца пробудила је хуманост код Карловчана, грађана Новог Сада, околине и иностранства, који су похрлили да им помогну колико могу, тако да се у њиховој кући смењују екипе радника, а пристижу и кућни апарати који су им недостајали да би без већих тешкоћа наставили самосталан живот након смрти родитеља и преузимања старатељства старијег брата над млађим од очуха.
1
Фото: Dnevnik.rs

У муњевитој реакцији људи великог срца из Карловаца и са стране, велику улогу одиграла је карловачка предузетница Беба Апатовић која, упркос пословним и породичним обавезама, чини све да што већи круг људи укључи у ту хуману акцију да би им био обезбеђен комфорнији живот.

– Не рачунајући 82.477 динара који су сакупљени прошле суботе за плаћање заосталог дуга за гас, од тада до јуче прикупљено је 87.500 динара и 550 евра, од чега су 42.500 динара и 150 евра дале Филипове и Лукине комшије из Улице браће Анђелић – прича Беба Апатовић. – Мајстори су већ зазидали део стакленог зида ради боље изолације, јуче је уграђена нова столарија у целој кући, не рачунајући два улична прозора које је Филип сам раније заменио, сутра долазе фасадери који поставити термоизолацију на дворишном и уличном зиду, док ће остала два чекати да се просуше јер је у кући присутна влага. Због влаге, по препорукама мајстора, од недеље мајстор ће им уградити инсталације и котао за грејање на гас да би се зидови просушили, а они ће се догревати на чврсто гориво.

Фото: Dnevnik.rs

По Бебиним речима, и у унутрашњости куће се ради. Мењају се плочице у кухињи, а следе молерски радови у кухињи и ходнику. Док траје реновирање браћа су смештена у породицу Филипове девојке.

– На наше задовољство, фасадери, монтер грејања Бојан Варинац, као и молери, радиће бесплатно. Део споларије смо добили, а део купили од прикупљених пара. Столар Милорад Јурковић из Раковца, познат као столар Миле који производи и поклања столице за бебе, купио им је две тоне угља, који су јуче млади из Православне омладинске заједнице ПОЗ унели, и са сином направиће кухињске елементе. Породица Инђић поклонила је Луки и Филипу електрични шпорет, ПОЗ и Црквена општина веш-машину, а дародавац који је желео да остане анониман, даривао им је фрижидер – додаје наша саговорница.


Затечени добијеном пажњом

Филип Врготић каже да су он и брат помало збуњени јер су се ођедном нашли у вртлогу дешавања и у центру медијске пажње и оне на друштвеним мрежама. 

– Нисам очекивао да ће наша животна прича тако да ођекне и да ће залагање Бебе Апатовић имати тако велики ефекат – каже Филип Врготић захваљујући свима на помоћи. – Лука признаје да се мало чудно осећа јер му се фотографије налазе свуда, али верујем да ће га тај осећај напустити када се све заврши.


Беба каже да је јуче стигао и новчани прилог групе лекара из Клиничког центра Војводине, као и да су родитељи Лукиног школског друга из Канаде уплатили новац на рачун за његову гардеробу. Од апарата биће им потребан аспиратор за кухињу и кревет за Луку, јер сада спава на двоседу на развлачење.

– Поносна сам и срце ми је пуно када видим да можемо заједно да играмо за исти циљ. Зато сам одлучила да изгурам до краја ову битку за Филипа и Луку јер смо удружени у чињењу добрих и племенитих дела. Удружени можемо вратити осмех и наду у боље сутра браћи Врготић. Идемо даље у име Филипа и Луке! У њихово име, захваљујем свим добрим људима на помоћи – истиче Беба Апатовић.

Фото: приватна архива

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести