Недеља књижевности на „Калеидоскопу културе”

Трећа седмица „Калеидоскопа културе“ у знаку књижевности данас и сутра  претвара подграђе Петроварадинске тврђаве у центар писане речи, а до 23. септембра програми ће бити одржани и широм града.
podgradje
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Биће представљени бројни домаћи и европски аутори из осам земаља, док су Рамбо Амадеус, Светислав Басара, Краљ Чачка, Марта Ђидо, Маша Дабић и Филип Грујић само су нека од имена која ће обележити предстојећи мини-књижевни фестивал „Подграђе Буктаун“. Већ прве вечери, у оквиру програма „Круг лауреата“, у Београдској улици представиће се двоструки добитник НИН-ове награде, писац превођен на бројне светске језике Светислав Басара, као и кантаутор Краљ Чачка. Детаљне информације о програмима и сатницама могуће је пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com/sr/.

Мини-књижевни фестивал ће оба дана од 17 часова на паркингу код Војне болнице отворити Новосадска размена књига. Прве вечери ће на различитим локацијама у Подграђу бити реализована и „Ноћ књижевности“, у оквиру које ће се представити аутори Алеш Чар из Словеније, Том Шулц из Немачке, Марта Ђидо из Пољске, Франк Буис из Француске, Жак Ришар из Белгије, Јудит Санисло из Мађарскае, Надија Теранова из Италије и Маша Дабић из Аустрије. „Вечери гломазне поезије“, 19. септембра, на мини-књижевни фестивал у Подграђу доноси Рамбо Амадеус. На паркингу код Војне болнице биће реализован и програм „Филмоване књиге“ - „Ђулијет“ по роману Ника Хорнбија и „Где си нестала, Бернадета?“ по роману Марије Семпл. Програм отварања недеље књижевности у Подграђу обележиће и промоција књиге „Причкице“, ауторки Јоване Ребе и Јефимије Медић, у кафеу „Буковски“, као и прва од три панел-дискусије новосадских аутора „Фабулозе“, коју ће у „Простору“ водити Никола Шкорић у улози Бориса Фабуле.

Од понедељка, 20. септембра, програми недеље књижевности “Калеидоскопа културе” биће реализовани у три културне станице, на Новом месту на Детелинари и у књижари “Булевар Букс”. Друга панел-дискусија „Фабулозе” биће одржана 20. септембра у Културној станици “Буковац”, док је трећа дискусија планирана за 21. септембар у књижари “Булевар Букс”. Имерзивна представа „Алис ин Вондерленд“, аутора Димитрија Бељанског, биће реализована 21. септембра у Културној станици “Еђшег”, док ће интерактивна представа „Живот Маргите Стефановић”, ауторки Неде Носовић и Иване Антић, бити изведена 23. септембра у Културној станици “Млин”. Пројекат Милана Трипковића „Урбани симболи и сигнали: паралелни светови Новог Сада”, један од 30 одабраних на конкурсу за “Калеидоскоп културе”, биће реализован 22. септембра на Новом месту на Детелинари, у Руменачкој улици.

Б. П.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести