Недеља визуелне уметности најављена у Новом Саду

НОВИ САД: Недеља визуелне уметности фестивала "Калеидоскоп културе" биће отворена од 24. до 26. септембра на новосадском Тргу галерија, и другим просторима града, најављено је данас на конференцији за новинаре.
vizuelna umetnost
Фото: Printscreen

У Галерији Матице српске у петак, 24. септембра, биће отворена изложба „Трајне вредности - збирка уметничких дела ДДОР осигурања” која обухвата 81 уметничко дело, стваралаштво 65 уметника, од оних који су стварали у периоду између два светска рата, до аутора последње деценије 20. века.

Након отварања, публику на тргу очекује наступ састава "Ребел Браш", док је наредни дан, субота, 25. септембар, резервисан за концерте класичне музике за децу пијанисткиње Рите Кинке и флаутисткиње Соње Антунић, у организацији Музичке омладине Новог Сада.

Последњи дан отварања недеље визуелне уметности на Тргу галерија, 26. септембра, резервисан је за отварање "Парка скулптура" и догађај "Пикник са скулптурама", као и концерт састава "Positano String Quartet".

Поред отварања на Тргу галерија, публика ће целе недеље, од 24. до 30. септембра, имати прилику да ужива у програмима посвећеним визуелној уметности, који ће бити реализовани широм Новог Сада.

Кроз богато уметничко наслеђе и савремено стваралаштво, публика ће гледати различите изложбе слика и фотографија, уметничке инсталације, радионице, дечје стваралаштво и филмске пројекције.

У суботу 25. септембра у Фабрици ће бити отворена изложба „Хомогено у нехомогеном” Дарије Драгојловић, као један од 30 пројеката одабраних на конкурсу Калеидоскопа културе, а трајаће до 30. септембра.

Културна станица Свилара ће у понедељак, 27. септембра бити у знаку изложбе чувеног српског сликара Владимира Величковића, која ће бити организована поводом промоције његове монографије „Владимир Величковић”.

Публика ће до 11. октобра гледати ауторова дела од 1982. до 2000. године.

На Новим местима, Детелинари и Новом насељу, у оквиру пројекта "Нова места" који Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе” реализује у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, 27. септембра, у Руменачкој улици, биће представљена просторна инсталација „Музеј будућности” Жељка Груловића.

Такође, биче емитован и филм "Прашина" Филипа Марковиновића, у улици Партизанских база, на Новом насељу.

Премијеру филма насталог у оквиру пројекта „Кизуна” и мултимедијални концерт бенда „Бруке” публика ће испратити у уторак, 28. септембра, у Културној станици Еђшег, док је на истом месту заказана промоција књиге Витомирке Требовац „Дани пуног месеца”.

Фестивал „Калеидоскоп културе", као целогодишњи пројекат заједништва и културе, и ове године, кроз пет врста уметности спаја уметнике, установе, невладине организације и публику да би до 8. октобра представио просторе и програме широм Новог Сада.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести