Неправилно се користи више од 83 одсто ауто-седишта

У оквиру пројекта „Безбедност се учи пре првих корака – Канцеларија за дечја ауто-седишта”, који финансира НИС, у оквиру програма „Заједници заједно“,

а који подржавају Град Нови Сад, као и Дом здрава „Нови Сад“, Центар за промоцију безбедности саобраћаја реализовао је у суботу акцију бесплатног прегледа дечјих ауто-седишта. Прегледано је више од 40 возила, а резултати акције показали су да се више од 83 одсто ауто-седишта користи неправилно. Као највећи проблем, уочено је да деца нису правилно причвршћена у седишту, као и да седишта нису правилно постављена у аутомобилима. Осим тога, уочено је да десет одсто  родитеља од прегледаног броја, користи седишта која не одговарају узрасту детета.        

Пројектом је предвиђено да прва канцеларија за дечја ауто-седишта у Србији, у четвртак, 24. новембра, буде отворена у Новом Саду. Налазиће се на Одељењу педијатрије у Дому здравља „Јован Јовановић Змај” у Змај Огњена Вука 19, а радиће понедељком, средом и петком од 17 до 19 сати, док ће суботом бити на располагању родитељима од 10 до 12 часова. То ће омогућити свим родитељима да у канцеларији добију све информације у вези  с правилним коришћењем ауто-седишта, а сваког месеца биће организоване и различите активности ради промоције њихове правилне употребе.         

Осим тога, самохраним родитељима и оним с ниским примањима биће бесплатно подељено и 60 ауто-седишта категорије „0+”, који ће моћи да их врате када их прерасту да би се могла даље користити. Услов да се родитељи пријаве за добијање ауто-седишта је да одслушају предавање о правилној употреби и да имају аутомобил у власништву.

З. Мл.

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести