Нижи порез за сремску страну и Степановићево

– Део грађана и привредника у Новом Саду у наредној години ће плаћати мањи порез на имовину – каже члан Градског већа за финансије Дејан Мандић за „Дневник”.

– До снижења пореских обавеза доћи ће из два разлога: зато што су поједини делови града премештени у друге пореске зоне, као и зато што је дошло до пада вредности градског грађевинског земљишта.

Град је, ради обрачуна вредности пореза на имовину, по комуналној опремљености, подељен у пет пореских зона – у првој су централни делови града и ту се плаћа највиши порез, док су у петој најудаљенија приградска насеља чији становници су најмање оптерећени тим наметом. Скупштина града је претходне седмице одлучила да два највећа насеља са сремске стране града – Петроварадин и Сремска Каменица – буду „спуштена” из зоне два у пореску зону три, што значи да ће мештани тих делова града догодине плаћати ниже фискалне намете на имовину. Такође, Степановићево ће се убудуће налазити у последњој пореској зони, уместо као до сада у четвртој.

По Мандићевим наводима, ниже пореске намете могу очекивати и власници градског грађевинског земљишта, и то зато што му је цена пала. Анализа купопродајних уговора о промету непокретности коју су направиле градске власти показала је да је вредност земљишта у протеклом периоду падала, и то готово пропорционално пореској зони у којој су. Најмањи пад вредности има земљиште у првој зони, док је оно у петој доживело пад цене од готово 80 процената.

– То ће, барем када је реч о пореском оптерећењу, позитивно утицати на део привреде и предузетника којима ће, сходно кретању вредности земљишта, бити смањено и фискално оптерећење. Понекад је реч о заиста великим грађевинским плацевима и привредници ће сигурно осетити олакшице које ће им олакшати рад – рекао је Мандић.

Он је додао да ће олакшање осетити и физичка лица која имају земљиште веће од десет ари, подсетивши на то да површине до десет ари нису опорезиве, док се на веће порез плаћа.

Н. Х. 

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести