Ноћни планинарски марш у част дана Ослобођења

Ноћни планинарски марш у част Дана ослобођеwа Новог Сада у Првом светском рату биће одржан 39. пут у ноћи између 3. и 4. новембра на Фрушкој гори на стази дугој око 18 км.
fruska gora
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Полазак је планиран у суботу, 3. новембра у 20.30 часова с Међумесне аутобуске станице приградским аутобусом број 62 за Сремске Карловце. Старт марша је у 21.30 из центра тог насеља код чесме Четири лава, где ће, као и у дому на Стражилову, сви учесници морати да попуне пријаву за учешће.

Учесници марша ће ићи Европским пешачким путем Е-7 поред Гимназије, кроз Дворску башту, даље по гребену Черат преко коте Авала до Планинарског дома „Стражилово”, где је планирана дужа пауза и евиденција присутних. Након тога, пешачење се наставља „црном стазом број 4” узвишењем изнад Буковца, поред споменика на Везирцу ка Петроварадину, одакле ка том насељу настављају поново Европским пешачким путем Е-7.

Прерадовићевом улицом доћи ће до Београдске капије, где ће, у част стогодишwице од уласка Српске војске 9. новембра 1918. године у град, положити букет цвећа у знак сећања на Ослободиоце. Београдском улицом, траса ће пешаке даље водити до Варадинског моста, којим ће се спустити у Нови Сад преко Дунава, ићи Београдским кејом до Дома Војске Србије, где је око 4 сата изјутра планиран завршетак марша.

Организатори напомињу да је потребно понети јесењу планинарску опрему, обавезно и батеријску лампу и заштиту од кише, флашицу воде, сендвич, воће и коштуњаве плодове за освежење у току ноћи.

Информације и пријаве могуће су на састанцима ПСД „Поштар”, Трг Галерија 4 у 19 часова или путем телефона 064/236-95-24. Марш организују Планинарски савез Србије, Новосадски планинарски савез с планинарима Новог Сада.  

В. Б.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести