Нова акција “Градског зеленила” на два булевара

На Булевару Европе воде се припремни радови за садњу зеленила који обухватају део од Корнелија Станковић до Футошке улице, како јављају из ЈКП “Градско зеленило”.
13 - jkp g. zelenilo
Фото: ЈКП Градско зеленило

На том делу су прошле године саграђена нова паркинг-места, око којих ће бити формиране мање зелене површине и планирана је садња декоративног шибља, а на деловима где се задржао постојећи травњак предвиђена је његова ревитализација.

Активности се реализују кроз пројекат „Очување и унапређење зеленила дела Булевара Европе“ који предвиђа садњу 64 стабла лишћара, 10.715 садница шибља, као и ревитализација травњака на површини од 1.385 квадратних метара. Циљ је доприношење побољшања услова животне средине те стамбене зоне, кроз смањење аерозагађења, количине прашине и буке.

Осим тога, из ЈКП “Градско зеленило” поручују да се упоредо реализује и пројекат „Очување и унапређење зеленила дела Булевара ослобођења од Футошке улице до моста Слободе“. Прошле године је унапређен део булевара од Железничке станице до Футошке улице, те ће до краја године Булевар ослобођења заблистати новим зеленилом читавом својом дужином. Постојећи дрворед платана чини дрвеће старо више деценија, те са циљем продужетка њиховог животног века, приступиће се њиховом орезивању, односно уклањању сувих и оштећених грана.

План је да се и постојећи партерни травњак између бициклистичке стазе и тротоара оплемени садњом већег броја садница шибља, ради апсорбовања загађујућих материја које потичу од саобраћаја. Постојеће зеленило разделног острва захтева ревитализацију, како би се формирао интезиван тампон зеленила. У те сврхе радници тог предузећа ће посадити већи број нижег дрвећа, живе ограде и пузавица, а биће постављене и металне конструкције.

У ту сврху је планирана садња 289 стабала лишћара, 5.850 садница шибља, 810 садница живе ограде, ревитализација травњака на површини од 1.604 квадратна метра и постављање 225 метара металне конструкције у разделном острву. Реализацију оба пројекта финансирала је Градска управа за заштиту животне средине.   

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести