Нови буџет зида зграде Хитне помоћи и Музичке и Балетске школе

Одборници Скупштине града усвојили су јуче већином гласова други овогодишњи ребаланс градског буџета којим су распоређене додатне две милијарде динара, зарађене продајом градског грађевинског земљишта,

у чему је највећи допринос имала продаја плаца на углу Булевара ослобођења и Булевара цара Лазара. Нови буџет „тежак“ је нешто више од 24,5 милијарде динара.

За новорасподељену градску касу гласало је 54 одборника коалиције око СНС-а, СПС-а и ЛСВ-а, док је против било 20 одборника ДС-а, СРС-а, Покрета „Доста је било” и један одборник листе „Ниједан од понуђених одговора”, уз образложење да се вишак настао продајом парцеле код Спенса могао другачије прерасподелити.

По речима градоначелника Милоша Вучевића, у новом буџету су обједињене и развојне и социјалне компоненте.

– Новац смо преусмерили пре свега на капиталне инвестиције и покрећемо много добрих и нових пројеката – изјавио је јуче Вучевић. – Такав импозантан буџет сведочи да је финансирање Града стабилно, а 9,8 милијарди динара, односно 41 одсто, биће утрошено у капиталне пројекте. Покренућемо изградњу зграде Хитне помоћи, у чему ће учествовати и АП Војводина, градиће се 16 километара канализације у Руменки, 400 милиона динара улажемо у образовање, а од тога 250 милиона за нову зграду и концертну дворану Музичке и Балетске школе. Пројектујемо и Сентандрејски мост и Сентандрејски булевар, где радимо и с Покрајином и с Републиком, а крећемо и у пробијање везе између Ветерника и Новог насеља. Радиће се и друга фаза потисног цевовода за Боцке, на пет локација раде се бицклистичке стазе. Планирамо да уредимо и највећу улицу у Ковиљу, а с Покрајином ће се након 30 година потпуно уредити Кампус Универзитета у Новом Саду.

По његовим речима, Нови Сад је у овој години остварио 400 милиона динара више од планираних прихода на основу пореза на зараде, уштедео је 70 милиона динара на изградњи хале за потребе „Лира“, а нови инвеститори заинтересовани су да дођу у новоуређену зону „Север 4“, која је добила дозволе за излаз на ауто-пут и статус слободне зоне.

– Осим тога, гради се спортска хала у Петроварадину, ширимо путну мрежу и јавну расвету. Град ће бити партнер при изградњи Клиничког центра Војводине и зграде РТВ-а, али не пристајемо на амандман опозиције да се 700 милиона динара намени за изградњу градске болнице јер не постоји ниједан акт на основу којег бисмо то могли урадити. Морамо да наставимо да улажемо у оно што враћа новац Граду, а то су радна места. Поносан сам на то што тренутно 2.000 људи има посао у „Делфију“ и „Лиру“ – рекао је Вучевић, додавши да ће се судбина ЈКП „Стан“, чији је Надзорни одбор усвојио Нацрт програма јавно-приватног партнерства, знати након што комисија Републичке владе донесе одлуку о том програму.

Шеф одборничке групе Демократске странке др Вељко Крстоношић изјавио је да ДС има суштинске примедбе на расподелу новца у ребалансу, пошто се распоређује новац зарађен од продаје имовине свих Новосађана.

– Ми бисмо гласали за ребаланс да новац одлази на изградњу вртића, школа, болница, подземних гаража, нових паркова, за обнову Петроварадинске тврђаве – навео је Крстоношић. – Уместо тога, завршава на рачунима јавних предузећа и за намиривање дугова из претходног периода.

Шеф одборничке групе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић истакао је да су радикали против таквог ребаланса јер он неће довести до суштинских промена и бољег живота Новосађана.

– Комплетна свота од продаје земљишта, око 3,7 милијарде динара, усмерава се ка „Лиру“ те градоначелник Вучевић тиме постаје „златни спонзор“ те стране приватне компаније – тврди Јакшић. – Ми бисмо тим новцем градили вртиће, школе, паркове, гараже... Тих неколико потеза градских власти нанело је граду немерљиву штету, чија ће се висина тек видети. Више од 1,4 милијарде динара од вишка који се распоређује иде на текућу потрошњу, а само око 500 милиона усмерено је у капиталне инвестиције.

Шеф одборничке групе Покрета „Доста је било“ Александар Бујић указао је на то да је нови ребаланс потврда да у почетку израде буџета за ову годину није добро процењена ситуација.

– Упитан је и начин коришћења новца из ребаланса, пошто се на истој седници усвајају и измене програма предузећа која добијају тај новац, без неопходног правног „вакуума“ између доношења ребаланса и прослеђивања тог новца крајњим корисницима, а новац је углавном усмерен на рачуне јавних предузећа – закључио је Бујић. 

Скупштинска седница почела је у 10 сати, а сат и по трајала је расправа око утврђивања дневног реда уз реакламирење повреде Пословника од стране опозиционих одборника, пре свих ДС-а и СРС-а, који су полемисали са Здравком Јелушићем да ли се држи Пословника о раду или не. До прве паузе, која је проглашена нешто после 15 сати, усвојене су две тачке дневног реда, а преостале 62 нашле су се на разматрању од 17 сати до касно у ноћ.

У другом делу, осим измена програма инвестиционих активности градских предузећа и установа, усвојена је и Градска одлука о изменама и допунама Одлуке о радном времену угоститељских објеката, по којој се радно време петком и суботом продужава до један час после поноћи. Том одлуком предвиђено је да, уколико је против привредног субјекта којем је продужено радно време поднет захтев за покретање прекршајног поступка или је издат прекршајни налог због прекорачења радног времена или дозвољеног нивоа буке, као и због ремећења јавног реда и мира, Градска управа за привреду доноси решење о престанку важења права на продужено радно време.

Такође, одборници су на место директорке Центра за социјални рад изабрали Добрилу Чачију, која на то место долази из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање. На челу Центра за социјални рад заменила је Ненада Драшковића који је, уочи претходне седнице градског парламента, поднео оставку из личних разлога.

С. Крстић – А. Савановић

Одборничка група СПО
На јучерашњој седници формирана је одборничка група Српског покрета обнове, која је настала иступањем три одборника те странке из одборничке групе „Александар Вучић – Србија побеђује”, који су у градски парламент изабрани с истоимене изборне листе. Шефица одборничке групе је Бранка Бежанов, заменица председника Скупштине града.

Одборничку групу СПО-а чиниће и Саша Новаковић и Слободан Тасић. Како је појаснила Бранка Бежанов, та одборничка група резултат је ранијег договора с представницима СНС-а, и додала да ће одборничка група СПО-а наставити да у свом деловању у Скупштини града подржава политику градске власти и градоначелника Милоша Вучевића.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести