Нови Сад био домаћин петих „Спортских игара младих”

Нови Сад је био домаћин великог каравана младости, радости и пријатељства, „Спортских игара младих” (СИМ), које се, иначе, одржавају у више од 60 градова, општина и места у нашој земљи.
sportske igre mladih4, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

На централној манифестацији отварања, која је уприличена на стадиону „Карађорђе” уз присуство више од 8.000 малишана и њихових наставника и директора новосадских школа, као и током такмичења у шест спортских грана, деци је на прави начин дочарано како то изгледа одлазак и учешће на правим Олимпијским играма.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Занимљиво је то да су учесници у потпуности испоштовали целу процедуру игара, од ношења бакље, паљења пламена, полагања заклетве у име спортиста и судија. Анђела Младеновић прочитала је у име такмичара заклетву пријатељства, да би бакљу пријатељства „Спортских игара младих”, која асоцира на Олимпијске игре, а спаја регион, носила репрезентативка у џудоу Јелена Тасић, с којом су заједно пламен упалили председница СИМ-а Србије Ивана Јовановић, начелник Управе за спорт и омладину Властимир Мастиловић, председник и генерална секретарка Савеза за школски спорт Новог Сада (СШСНС) Горан Стевановић и Александра Марјанац, прослављени фудбалер „Војводине” Мирослав Тањга, као и многобројни спортисти.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Игре је, уз конфете и ватромет, који је одушевио основце окупљене на „Карађорђу”, отворио Властимир Мастиловић, који је подсетио на то да је то још један доказ зашто је Нови Сад понео ласкаву титулу Омладинска престоница Европе 2019.

„Недавно смо угостили учеснике Спортске олимпијаде школске омладине Војводине, а сада смо поново домаћини лепог догађаја у којем се надмеће неколико хиљада школараца“, поручио је Мастиловић приликом отварања.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Хвала свима који су допринели да ова сјајна енергија, забава, спорт и едукација учине лепши и квалитетнији живот нашој деци. Децо, играјте се и ширите пријатељства!.“

Занимљиво је да су Игре пре 22 године кренуле да се одржавају у Хрватској, пре осам година у тај регионални пројекат укључила се БиХ, док Србија ове године слави пети рођендан.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Учешће за сву децу је бесплатно, градови могу да бирају између десет спортова у којим ће се такмичити њихова деца“, рекла је председница СИМ-а Ивана Јовановић.


Дан када је Воша ослојила титулу

Спортске игре младих одржане су 28. маја, на дан када је ФК „Војводина” пре 29 година освојила шампионску титулу. У одлучујућој утакмици побеђен је ФК „Челик” (2:0), а стрелац једног гола је био Мирослав Тањга.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Чини ми се као да је то било јуче, а прошло је готово три деценије“, казао је прослављени „Војводинин” фудбалер Мирослав Тањга.

„Волео бих да играчи наше Воше већ следеће године осете ту драж и освоје шампионску титулу. Тада ми никоме нисмо признавали да је био бољи од нас, али смо поштовали сваког ривала.“


„Учешће деце је овде на другачији начин, пошто ми нисмо ни савез, ни клуб, ни камп. Деца сама могу да се пријаве као екипа, да их доведе бака или дека, родитељи, ујна, стрина... Примера ради, управо се пријавила једна фудбалска екипа из краја, победила и као награду добила летовање. Нама није приоритет спорт већ дружење, пријатељство, толеранција, разумевање. Деци покушавамо да пренесемо да је тешко данас наћи правог пријатеља, а то најбоље могу да ураде преко спорта, рекреативног или професионалног. Победа је за нас осмех више у односу на претходни дан.“

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У име једног од домаћина, председник СШСНС-а Горан Стевановић је изразио задовољство и срећу што се толико деце окупило на градском стадиону јер су управо она разлог томе.

„Оно што је добро и племенито је да деци осигурамо да се баве спортом“, истакао је Стевановић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Главни слоган ове манифестације је „Игре су закон”, али то није једини. Имамо и оне попут „Више од игре”, „Живимо живот без дроге”, „Дрога узима живот”... СИМ негује пријатељство деце широм региона, али и здрав начин живота.“

Ученици су се такмичили у шест спотова: између две ватре, баскет 3 на 3, шах, одбојка на песку, фудбал и стони тенис. Победници су стекли право да у јулу представљају Нови Сад на државном првенству у Београду. Победници с Републичког такмичења пласираће се у финале у Сплиту, где ће се такмичити представници Србије, Босне и Хрватске.

Ј. Галић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести