Нови Сад добија гробље за кућне љубимце

Нови Сад би у будућности, по узору на поједине европске градове, могао да добије гробље за кућне љубимце, пошто је, према изменама Програма пословања ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ за 2021. годину, предвиђено четири милиона динара за израду пројектно-техничке документације за његову изградњу у зони Север 4.
ljubimci psi pixabay
Фото: pixabay.com

Како су нам објаснили из Градске куће, члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић одржао је састанак са представницима више удружења грађана за заштиту животиња, у Скупштини Града у октобру прошле године. На састанку представници удружења покренули су иницијативу за уређење простора где би се сахрањивали кућни љубимци.

Како су из удружења навели, у Новом Саду постоји све већа потреба за местом за достојно сахрањивање кућних љубимаца, односно могућност да се власници на хуман и цивилизован начин опросте од њих. Вођени том иницијативом, ЈКП „Зоохигијена“ је дала предлог да се простор на којем ће се налазити гробље кућних љубимаца уврсти у Генерални урбанистички план, те је тим планом предвиђено да се пројекат гробља за кућне љубимце реализује у зони Север 4, на земљишту које је у власништву Републике Србије, а које би се уступило Граду за ту намену. Међутим, још није прецизирано када би изградња могла да почне, јер пренос власништва над земљиштем са Републике Србије на Град Нови Сад, и јавне набавке, које је неопходно спровести за пројектовање и извођење радова на гробљу кућних љубимаца, подразумевају рокове које у овом моменту није лако предвидети.

Ипак, из Градске куће наглашавају да ће настојати да се пројекат реализује у што краћем року.

Подсетимо, и ранијих година је било речи о уређењу и изградњи гробља за кућне љубимце у нашем граду, а пре четири године као могуће место где би се пројекат реализовао спомињала се сремска страна града, односно Алибеговац.

С. К-ч

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести