Нови Сад Европска престоница културе 2021. године

Нови Сад је данас у Бриселу проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину.Након финалне презентације

 пројекта "Нови Сад 2021", коју је данас у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван Европске уније који ће понети ту титулу буде управо Нови Сад, саопштено је вечерас из Кабинета градоначелника Новог Сада.

Поред Новог Сада, европска престоница културе 2021. године биће и румунски град Темишвар, а њима ће се, као трећи, придружити један од три грчка града (Елефсина, Каламата и Родос), о чему ће одлука бити донета у новембру.

Како се наводи у саопштењу одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница.

У завршној фази, данас је одржана и "одбрана" кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 Немања Миленковић.

Градоначелник Новог сада Милош Вучевић је тим поводом изјавио у Бриселу, одмах након прогашења одлуке о томе који град је прогласен за Европску престоницу културе да верује да је овог тренутка пуно срце сваког Новосађанина, јер, како је казао, "сви ми заједно чинимо Нови Сад оним што јесте, а од сада цела Европа потврђује да смо центар културе".

"Много је труда, идеја, креација, личних импресија скројених у уметничка дела, саткано у дух нашег лепог Новог Сада, и коначно је стигла потврда наше изванредности са највишег нивоа у Европи. Добијање титуле Европске престонице културе отвара нова велика врата за даљи развој Новог Сада али и целе наше земље, и не само у области културе", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да титула Европске престонице култире потврђује да је култура истински покретач позитивних промена у друштву које поред стварања нематеријалних вредности имају и реперкусије на економију.

"Честитам великом тиму који је вредно и предано радио на апликацији "Нови Сад 2021", свим Новосађанима који су посредно учествовали у том послу, и од срца се захваљујем културним велепосленицима који су нам пружили несебичну подршку. Ово је награда за синергију, уједињену и заједничку акцију", истакао је Вучевић.

Из EXIT фондације је саопштено да је након што је прошле године процес кандидатуре готово заустављен, кандидатура Новог Сада поверена је EXIT фондацији, односно председнику њеног Управног одбора Немањи Миленковићу:

"Титула Европске престонице културе има огроман значај за промоцију и брендирање града, потпуно трансформишући град не само у културном аспекту, већ и у друштвено-економском смислу. Градови – победници у прошлости су на сваки евро уложен у културу имали вишеструки повраћај новца, који је износио и до осмоструко увећан прилив новца у односу на уложено", рекао је Миленковић.
Он је додао да се програмски концепт пројекта "Нови Сад 2021" састојао из четири области под заједничким називом "За нове мостове".

"Освајањем престижне титуле за Европску престоницу културе изградићемо нове мостове, и буквално, али и у виду стандарда, метода, принципа, али пре свега вредности које ћемо поделити са свим житељима Европе", истакао је Миленковић.

У саопштењу EXIT фондације даље се каже да је Европска престоница културе установљена како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

"Пројекат "Нови Сад 2021" осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада, који је у светским оквирима већ постао познат захваљујуци EXIT фестивалу, а чија богата културна понуда је на тај начин доспела у пажњу светске културне јавности и туристичке индустрије", каже се у саопштењу.

Град Нови Сад ће, како се додаје у том саопштењу, кроз пројекат "Нови Сад 2021" развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи.

Кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе подржале су многобројне истакнуте личности са светске и европске уметничке сцене, као што су Раде Шербеџија, Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други.

Нови Сад је у финалном кругу избора за европску престоницу културе победио Херцег Нови. Одлуку је објављена у седишту Европске комисије у Бриселу.
 

Вучић: Нови сад престоница културе - дан за славље

Премијер Александар Вучић честитао је вечерас Новом Саду избор за престоницу културе 2021. године и поручио да је то вест за славље.Вучић је то рекао у Нишу, након састанка са начелницима пет округа са југа Србије, градоначелницима и председницима општина тих округа.

"Победили смо конкуренцију и то је велика ствар за нашу земљу", нагласио је премијер за РТС.
Он је честитао градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, али и Маји Гојковић, која је, како је подсетио, почела тај процес, као и свим Новосађанима.
 

Мировић честитао Новом Саду титулу Европске престонице културе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић честитао је вечерас Новом Саду титулу Европске престонице културе за 2021. годину. Мировић је у честитци истакао да је Нови Сад заслужио победу у трци за ту престижну титулу.

"Снажан дух и велика културна традиција Новог Сада, уз огромну енергију новосадског тима који је изборио победу, показују да морамо веровати у вредности које баштинимо и представљати их успешно као данас у Бриселу. Војводина ће увек и у свему бити уз свој Нови Сад, и помоћи му да 2021. годину дочека спреман и у пуном сјају. Градоначелнику Милошу Вучевићу честитам на победи. Још једна победа Србије", истакао је Мировић.

Титула која траје  30 година
Поводом проглашења Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, „Егзит фондација” је саопштила да изјава председавајућег панелу независних експерата Стива Грина да се та титула не додељује за једну годину већ да траје 30 година, најречитије говори о тме колики је значај титуле коју је Нови Сад синоћ освојио.

„Председавајући панелу независних експерата Стив Грин пружио је, приликом проглашења победника, можда најбољи увид у то колико је та титула важна за неки град”, каже се у саопштењу и преноси Гринова изјава: „Титула Европске престонице културе не додељује се за једну годину. Она траје 30 година. Кад се 2045. буде причало о Новом Саду, он ће бити истицан као Нови Сад, Европска престоница културе 2021.”

Осим Стива Грина, одлуку о титули Европске престонице културе 2021. године донели су и остали чланови комисије: заменица председавајућег Сузана Жилич Фишер и представница Европске комисије Глорија Лоренцо Леронес. 

Наврачич: Прилика да се ојачају културне везе
Европски комесар задужен за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич рекао је да је задовољан што ће 2021. године Европски град културе бити из земље кандидата за чланство у ЕУ.

– Отварање тог престижног европског програма јесте пут да се земље које теже пуноправном чланству приближе ближе ЕУ и ојачају наше културне везе с Унијом – рекао је Наврачич. – Уверен сам у то да ће Нови Сад посетиоцима из Европе и целог света дати прилику да открију град и његову културу, али и да науче да цене различитост култура у Европи, али и наше заједничке вредности. Уверен сам у то да ће то признање донети Новом Саду дуготрајне културне, економске и друштвене користи, као што смо имали прилике да видимо у другим Европским престоницама културе.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести