Нови Сад за титулу уз Перуђу и Манчестер

Делегација која ће представљати Нови Сад у финалу избора за Европску престоницу младих 2019. године отпутовала је за Варну у Бугарској, где ће се данас о додели те титуле одлучивати између

пет градова-кандидата: Перуђе, Манчестера, Дери ситија, Амијена и нашег града. У Варни се одржава Генерална скупштина Европског омладинског форума који додељује титулу Европске омладинске престонице од 2009. године, када је додељена Ротердаму.

Координатор новосадске кандидатуре ОПЕНС2019 Вукашин Гроздановић каже да су задовољни до сада оствареним и да с оптимизмом дочекују финале. По његовим речима, градови канидати ће, осим представљања на штандовима, одржати петоминутну презентацију, тимови ће одговарати и на питања жирија, а затим ће бити проглашен град који ће током 2019. године бити главни град младих у Европи. 
 
– Учинили смо све што смо могли, анимирали смо локалну заједницу, добили широку подршку бројних организација, свих нивоа власти, остварили смо неке циљеве из Локалног акционог плана политике за младе и покренули остварење других – казао је Гроздановић. – На жирију је да одлучи да ли је то довољно.
То је друга година заредом како се Нови Сад кандидује за ту титулу. Прошле године је такође доспео у финале, али је титула за 2018. годину припала португалском Кашкајишу. Ове године стотинак новосадских  организација младих и за младе подржало је кандидатуру, а Град је поново 
покренуо Канцеларију за младе, отворио Омладински клуб и предвидео Кинеску четврт за будући Омладински креативни град (Youth Creative Polis).
Током године као Омладинска престоница Европе, град-лауреат има прилику да кроз многобројне пројекте унапреди, прикаже и промовише живот и друштвени положај младих. 
С. Крстић
 
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести