Нови вид деловања Удружења грађана „Ново културно насеље”

Велики број хуманитарних акција непрестано доказује да у Новом Саду живе људи великог срца, међутим, мање је познато да се бар у једној може учествовати преко „Вибера“, и то крајње непосредно, другарски и ком­шијски, што хуманом делу даје посебну ноту.
„Ново културно насеље” 
Фото: „Ново културно насеље” 

Група „Хуманитарни Вибер”, коју је осмислило Удружење грађана „Ново културно насеље”, омогућава појединцу да брзо и конкретно, без посебне припреме и околишања, већи број људи замоли за услугу и помоћ, или их обавести о могућности да некоме помогну.

– Откако смо основали „Ново културно насеље”, бавили смо се различитим хуманитарним и хуманистичким акцијама, а осим обезбеђивања новчане помоћи, хране или гардеробе за су­грађане, учествовали смо у чишћењу приобаља Дунава, уређењу јавних површина, и посебно смо поносни на сређивање дворишта вртића „Венди” пре пет година – открива Огњен Тома­шевић из Удружења грађана „Ново културно насеље”. – Временом смо осмислили и ту „Вибер-групу“, која је служила за такозване ад хок акције, кад је нешто потребно данас за данас или данас за сутра, у којој смо окупили блиске пријатеље, суседне организације, удружења с којима смо раније сарађивали, и спонтано се организовали.

Ко жели да постане члан групе и помогне, може се јавити путем поруке у инбокс „Фејсбук” странице или „Инстаграм” налога „Ново културно насеље”, навести шта му је потребно или у чему може да помогне, и написати свој број. Добрим и предузимљивим људима није дуго требало, почели су сами да се јављају.

Фото: „Ново културно насеље” 

– Закључили смо да се људи најлакше организују око конкретног задатка, рецимо, кад је помоћ била потребна социјално угро­женој породици, и прецизно се знало шта им је и колико требало – објашњава Томашевић. – Јављали су се и доносили ствари, а увек има нечега што можда у том тренутку не треба, али касније ће некоме баш то затребати и помоћи. Могло би се рећи да се прекретница десила кад смо снимали новогодишњу емисију наше серије „Курбла – Позитивни млади људи”, у оквиру које смо скупљали пакетиће за социјално угрожене кориснике Дневног боравка ШОСО „Милан Петровић”. Тада смо доста сарадника и организација укључили у групу, и она је прешла на неки нови ниво.

Посебно је значајно кад хуманост привуче младе и кад они учине нешто велико.

– Тада смо се окупили у центру града и позвали пролазнике да, уколико су у могућности, поклоне слаткише или играчке, а остављали су и новац – наводи једна од чланица „Новог културног насеља” Сара Агић. – Акција је трајала цео дан и продужила се до дубоко у ноћ. Људи су нам се јављали преко „Фејсбука” и питали да ли смо још ту, да дођу и донесу поклоне. Били смо пресрећни због сакупљених ствари и новца, а крај епизоде био је подела пакетића у Школи „Милан Петровић”. Емисија „Курбла – Позитивни млади људи” заправо је платформа која људима даје добре примере и информацију о томе где и на који начин могу учинити нешто добро, а уједно их у том смислу повезује. Емисија је помогла бројним организацијама које се баве хуманитарним радом и племенитим стварима, да се изразе и да више људи сазна за њихове активности.

Током последњих десетак месеци, преко групе је помоћ стигла до неколико социјално угрожених породица, а недавно су, заједно с Удружењем грађана „Патрија”, обезбедили неколико рачунара за њихове чланове.

– До сада смо успевали спонтано да се организујемо, али већ дуже размишљамо о оснивању хуманитарне фондације – каже Огњен Томашевић. – Међутим, такав подухват захтева темељност и време, тако да ће тећи постепено јер организујемо и велики број других активности. Идеја нам је да нађемо и неки простор у који ћемо сместити ствари које сакупимо јер тренутно је код свакога од нас понешто од гомиле намештаја, одеће и обуће. Ипак, увек позивамо људе да нам донесу све што је употребљиво, а то ће увек пронаћи пут до онога коме је потребно. Једнако је значајна и информација о томе да некоме треба помоћ, а такође позивамо људе да нам се прикључе и волонтирају.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести