Ново насеље и Ветерник спојени догодине

НОВИ САД: Изградња продужетка Булевара Јована Дучића у дужини од 1.760 метара, којим ће се Ново насеље спојити с Ветерником, коштаће готово 236,4 милиона, с ПДВ-ом, а радови би требало да крену ускоро.
1
Фото: Dnevnik.rs

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције недавно је потписала уговор за тај посао с фирмом „Карин комерц” и учесницима у заједничкој понуди на завршеном тендеру, односно фирмама „Пут инвест”, „Тим коп” и Геодетским бироом „Геометар”. По потписаном уговору, извођач има обавезу да радове заврши за највише 300 календарских дана, те се очекује да Булевар буде продужен догодине.

Пројектом је предвиђено да се на месту неуређене зелене површине изгради саобраћајница с по две коловозне траке у оба смера и разделно острво ширине 1,5 метар. На обе стране новог пута биће изграђени паркинзи, тротоари, али и бициклистичке стазе, које ће бити уклопљене с постојећим.

Планирано је и да раскрсница Булевара Јована Дучића и улица Драгослава Срејовића и Ветерничке рампе буде кружна. Кружни ток ће имати две траке, а планирано је да се користи и као окретница за аутобусе. Иначе, тренутно се аутобуси окрећу на самом крају Булевара Јована Дучића.

Јужни крај Сомборске рампе биће саобраћајница с два коловоза и по две саобраћајне траке с разделним острвом и биће дугачак око 60 метара. Након те деонице, коловоз на две траке ће бити сужен. Крак Улице Драгослава Срејовића такође ће да буде двотрачна саобраћајница, променљиве ширине, да би се уклопио у постојеће стање.

Нова саобраћајница имаће и јавно осветљење са стубовима од десет метара, савременим светиљкама с ЛЕД извором светла. Пројектом је предвиђена и водоводна мрежа од око 292 метра и фекална канализација дугачка 280 метра.

Продужавањем Булевара Јована Дучића око 330 метара и његовим спајањем с Улицом Драгослава Срејовића, Нови Сад ће се на још једном месту повезати с Ветерником, осим Улицом Милеве Марић и Футошким путем. Тиме ће се, по проценама, остварити континуирани ток саобраћаја од Булевара ослобођења до Улице краља Петра Првог у Ветернику.

Иначе, пројектовање саобраћајница и пратеће инфраструктуре с јавним осветљењем у том делу града коштало је 2,85 милиона динара.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести