Ново насеље коначно добија Културни центар

О изградњи културног центра на Новом насељу прича се већ годинама, а тај подухват би ове године коначно могао бити реализован.
с
Фото: Град Нови Сад

Наиме, на списку инвестиција Управе за имовину и имовинско-правне послове између осталог и је и градња девете културне станице, која је планском документацијом предвиђена на углу улица Бате Бркића и Сељачких буна.

На том месту су, иначе, дрвене бараке, које тренутно користи Удружење грађана „Ново културно насеље” за организацију различитих манифестација.

Један од највећих објеката намењених култури простираће се на 2.800 квадратних метара и имаће четири нивоа – сутерен, приземље и два спрата.

У згради ће се налазити велика и мала мултифункционална сала за пројекције, концерте, представе и друге манифестације. Осим тога, предвиђени су и садржаји попут музичког студија, изложбеног простора, библиотеке, те просторија у којима ће бити организоване различите радионице, предавања и слично.

Објекат ће имати раван кров са терасом, на којој је планирано да током лета буду организоване различите активности на отвореном.

Паркирање возила већ одавно представља велики проблем, а иако је на Новом насељу више простора за четвороточкаше него на, рецимо, Детелинари, Подбари и Грбавици, ситуација није баш сјајна ни у том делу града. Интересантан је податак да су у близини културне станице, прекопута старачког дома, урбанисти предвидели двоспратни комплекс Центра за породични смештај и усвојење. Имајући то у виду, као и очекивање да ће културни центар имати велик број посетилаца, у подземној етажи тог објекта налазиће се гаража.

Фото: Град Нови Сад

Концепт уређења Новог насеља, као стамбене зоне вишепородичног становања у комбинацији са зеленилом у полуотвореним блоковима, утврђен је још на почетку формирања насеља. Због повољног односа изграђених и зелених површина, за Ново насеље се слободно може рећи да је грађено по мери човека, а без обзира на удаљеност тог кварта од центра и других делова града, покривеност линијама градског саобраћаја задовољава потребе становника.

Ново насеље је, иначе, почетком деведесетих година прошлог века названо Бистрица и градом круже приче да би управо тако могла бити названа девета културна станица, упркос чињеници да тај назив никад није заживео међу локалним становништвом.

Један од највећих објеката намењених култури простираће се на 2.800 квадратних метара и имаће четири нивоа – сутерен, приземље и два спрата. У згради ће се налазити велика и мала мултифункционална сала за пројекције, концерте, представе и друге манифестације

Новац за градњу новог културног центра планиран је у градском буyету и то је једна од инвестиција Управе за имовину и имовинско-правне послове за ову годину, а процењено је да ће реализација коштати 58,6 милиона динара. Имајући у виду да је новац обезбеђен, преостаје још да се припреми конкурсна документација и распише тендер за извођача.  

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести