НОВО НАСЕЉЕ за две године ДОБИЈА КУЛТУРНУ СТАНИЦУ Ево какве ПОГОДНОСТИ чекају становнике НАЈВЕЋЕ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ у Новом Саду

О изградњи културног центра на Новом насељу прича се већ дуго, а тај пројекат ће бити реализован у наредне две године, пошто је Управа за имовину и имовинско-правне послове одабрала извођаче радова.
n
Фото: Рендери Maige studio

Посао вредан готово 863,5 милиона динара, с ПДВ-ом (863.490.435) поверен је новосадским фирмама „A.R.J technology” и „Нео инжењеринг”.

Зграда једанаесте културна станица „Ново насеље”, површине око 2.673 квадратна метра, предвиђена је на углу улица Браће Бркић и Сељачких буна. Почетком месеца са тог простора уклоњене су дрвене бараке, које је за организацију различитих манифестација користило Удружење грађана „Ново културно насеље” (НКН). Рушење објеката и рашчишћавање поседа коштало је Град  готово четири милиона динара.

По пројекту Факултета техничких наука, једна од највећих културних станица, имаће четири нивоа – сутерен, приземље и два спрата (По+П+2), с тим да ће на последњој етажи бити озелењен раван кров, с терасом. У згради ће се налазити велика и мала мултифункционална сала за пројекције, концерте, представе и друге манифестације. Осим тога, предвиђени су и садржаји попут музичког студија, изложбеног простора, библиотеке, те просторија у којима ће бити организоване различите радионице, предавања и слично.

Фото: Конкурсна документација

„Колски приступ објекту предвиђен је прикључењем на унутарблоковску комуникацију на јужној страни парцеле, одакле је планиран приступ подземној гаражи преко коловозне наткривене рампе, коју ће реализовати Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, кроз Пројекат уређења јавне блоковске површине. У подруму је организована гаража са седам паркинг места, техничким и магацинским просторима, музичким студиом са режијом, блоком санитарних чворова, радионицом и техничким просторијама”, наведено је у техничком опису објекта објављеном на Порталу јавних набавки.

Имајући у виду да се очекује да ће у културну станицу долазити много посетилаца, у подземном нивоу је планирана гаража површине око 350 квадрата. У приземљу ће се налазити мултифункционална сала за концерте и представе, кафе, радио станица, као и мултифукционални и изложбени простор, у средишњем делу објекта.  На првом спрату ће бити мала сала, одељење градске библиотеке, студио за уметнике и пратећи простори, док су на другом спрату предвиђени простори за одмор, просторије особља културне станице, сале за аудио-визуелне и мултимедијалне уметности.

Планирана је уградња путничког лифта носивости 1.000 килограма, односно капацитета за 13 особа, као и уређај за вертикални транспорт терета на хидраулични погон носивости 2.000 килограма. Осим тога, у предмеру радова је као једна од ставки наведена набавка и уградња покретног челичног степеништа за приступ галерији кафеа.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести