Новосађани највише летују у Грчкој и Турској

Сезона летовања је у јеку и све је више заинтересованих грађана који желе да отпутују ван граница наше земље, а остало им је мало времена да одаберу жељену дестинацију.
2
Фото: Dnevnik.rs

Одлазак на море углавном представља задовољство, али због виших цена и аранжмана, организација путовања може да зада много више обавеза, него што је претходних година то било уобичајено.

Како наводе у новосадским туристичким агенцијама, интересовање Новосађана за летовања ове године је изузетно велико, као и прошлих сезона, па је већина понуда већ распродата. Ове године, како тврде у агенцијама, много је мање “ласт минуте” понуда него прошле, па је велика вероватноћа да ће суграђани који су чекали последњи минут како би одабрали дестинацију за одмор остати без летовања. Као и ранијих година, Новосађани за летњи одмор најрадије бирају Грчку или Турску, а мање је интересовања за Црну Гору, за коју многи кажу да је ове године знатно поскупела, посебно у хотелском смештају.

У Туристичкој агенцији “Лидер травел” истичу да је остало још веома мало “last minute” понуда, док су дестинације на које се клијенти најчешће упућују Турска и Грчка, а потом и Египат и Албанија. Када је у питању турско приморје, у овој агенцији откривају да су најпродаванији авио-аранжмани, те да се грађани највише одлучују за Турску због доброг односа цене и квалитета. Копнени и острвски део Грчке је пођеднако популаран, било да туристи путују аутобусом или сопственим превозом. На трећем месту је Египат, док је на четвртом Албанија, која постаје све популарнија међу српским туристима.

Према наводима у туристичке агенције “Маестрал”, ове сезоне су најатрактивније грчке дестинације, а поготово Халкидики, Тасос, као и Олимпска регија. На другом месту је Турска са лепим понудама у Кушадасију, Алањи и Кемеру, док је на трећем месту Египат, а Хургада је већ годинама најпривлачнија дестинација. Пошто су аранжмани увелико распродати, опција популарног “последњег минута” није толико тражена.

Уколико желите да летујете у турском граду Алањи, цене авио-аранжмана мењају се у зависности од врсте смештаја. Тако је цена летовања за десет дана у стандардној соби појединих хотела од 590 до 850 евра по особи, с тим што постоје извесне погодности као што је гратис аранжман за децу до 14 година. Ако туристи успеју да пронађу “last minute” понуду на попусту од око 15 одсто, јулско путовање у Анталију коштаће од 700 до 950 евра по особи.

Олимпска регија у Грчкој могла би да се посети по цени од 24 до 39 евра за ноћ у економи соби по особи, док ће боравак у стандардној соби коштати од 26 до 42 евра по особи за ноћ. Тасос ће бити скупљи, те ће ноћење у стандардној соби неких тамошњих хотела коштати од 53 до 129 евра, а у супериор соби од 59 до 141 евро, у зависности од периода боравка. Доплате за трећу особу су често дадатне. “Ласт минуте” понуде прилично су повољне, те је боравак на Халкидикију од 11 до 13 дана по особи 164 евра у појединим агенцијама, док се у Паралију може отићи по цени од 104 до 132 евра.

Египатска Хургада нуди различите хотеле и смештаје, па је и распон цена прилично разнолик. Неке од најјефтинијих понуда су око 780 до 810 евра, док су цене смештаја с погледом на врт или базен често много више, те ће туристи издвојити за путовање и до 1.800 динара по особи. “Last minute” понуде које се односе на Хургаду углавном су пропраћене попустима од око 20 одсто на редовну цену.

Цене у Црној Гори крећу се у великом распону од 40-60 евра дан по особи у хотелима, до 30 евра дан за апартмане и зависе од регије и места у ком се планира летовање.

        А. Чегар и Д. Клашња

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести