Новосађани се у Еђшегу вратили у средњи век

Атмосферу витештва, борбе, стреле и целокупну опрему за витезове, плес, музику и све што се убраја у то давно време, понудио је први средњовековни фестивал „МачФест”, одржан у Културној станици „Еђшег”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Посетиоци су могли и да се опробају у традиционалном стреличарству, што је углавном привукло млађе, те да учествују на стреличарском турниру. Фестивал је окупио и разноврсне предаваче, искусне професоре, који су на јединствен начин, како с историјског аспекта, тако и с књижевног, приближили неке временски удаљене теме.

– Суграђани воле да „Еђшег” назову дворцем, тако да и сам амбијент одговара таквој манифестацији и мислим да у Новом Саду не постоји боље место за сличан догађај – истакла је сарадница у Културној станици „Еђшег” Кристина Несторовић. – У склопу тога што смо Европска престоница културе, значајно је неговати средњовековну традицију и приближити је суграђанима. Сматрам да је добро приказати како се некад правила та опрема, штитови и оклопи, како је изгледао средњовековни плес, као и све друго у чему се огледа средњовековна традиција.

Посетиоци су имали прилику да виде и различите занатлије, неке с изложеном робом, а неке на делу – како стварају витешке оклопе, уз звуке традиционалне музике која је употпунила атмосферу фестивала. Велику пажњу свакако су привукле борбе витезова, а током пауза између рунди публици су се представили плесачи са четири кореографије. На крају фестивала уследио је ватрени перформанс.

Фото: Dnevnik.rs

– Изложили смо реконструкције различитог оружја и опреме који су се свакодневно користили у средњем веку, као и гардеробу – објаснио је организатор „МачФеста” у име Удружења „Црвени гавранови” Немања Бановић. – Наше удружење се бави историјском реконструкцијом и средњовековним борилачким спортовима. У оквиру фестивала учествовали смо у дуелима, плесним тачкама и ватреном наступу, а одржали смо и предавање на тему историје. Схватили смо да велики број суграђана занима средњовековна тематика, а најбоље ће све то, као и наш рад, упознати кроз један овакав фестивал.

Осим могућности овладавања луком и стрелом, као и симулације мачевања, за млађе од 13 година уприличена је радионица „#ДизајнирајСвојШтит”, у оквиру које су могли да освоје штит осликан по победничком дизајну.

Фото: Dnevnik.rs

– Много волим стреличарство и историју, тако да је ово изузетно добро уклопљено – рекла је шеснаестогодишња Катарина Цветинић. – Љубав према историји код мене су пробудили наставници из основне и средње школе. У гимназији имамо добру професорку, која нам о историји исприча знатно више него што можемо наћи у уyбенику, а своја интересовања проширујем и уз помоћ интернета и енциклопедија. Позивам све младе које занима историја да искористе прилику да виде овако нешто. Оне који воле „Гејм оф тронс” манифестација ће сигурно одушевити.

Организатори „МачФеста” су удружења за средњовековну културу и традицију „Црвени гавранови” и „Бели вукови”, у сарадњи с Културном станицом „Еђшег” и Савезом средњовековних борилачких спортова Србије.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести