Новосадска скупштина ребалансом додала у буџет више од 860 милиона

НОВИ САД: Новосадска скупштина је усвојила други ребаланс буџета у овој години, а за градоначелника Милоша Вучевића, који је пред седницу одржао конференцију за новинаре, буџет је "потврда да се добро и одговорно ради".
s
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је истакао да овај ребаланс није " последица рецидива из прошле године", већ је у вези с остваривањем буџета у реалном времену.

- Поново пред нама имамо рекордни буџет од готово 300 милиона евра или у динарима 34.460.830.922,69 динара, што је заиста невероватна цифра и на понос свих Новосађана. У односу на ребаланс с пролећа, ми повећавамо буџет за 860.612.300 динара. Те паре смо расподелили по различитим позицијама, али сам захвалан и задовољан због ових резултата, пре свега Новосађанима и новосадској привреди. Ово је резултат чињенице да све већи број људи ради и резултат чињенице да су плате у Новом Саду  изнад републичког просека. Ово повећање буџета је јасан показатељ да Новосађани уредно измирују своје пореске обавезе, говорим о порезу на имовину, и ово је  свакако потврда да је грађевинска оператива у снажном замаху у Новом Саду и има врло битан утицај на буџетске приходе у Новом Саду - изјавио је је Вучевић.


Стабилна градска власт

- Није се разговарало ни око локалних ни покрајинских избора. Остаје питање републичких парламентарних избора, да ли и они иду у пакету. чини ми се да је став већине да буду и парламентарни избори када буду и председнички и избори у неколико градова и општина. Ја очекујем да ће, поред Београда, још пар општина бити на изборима. Кула иде на изборе 2022. године, па ћемо видети око датума- река је Вучевић одговарају на  позиве опозиције да се распишу градски избори.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Вучевић је напоменуо да ће одлука зависти од става свих политичких учесника, али да то није била тема досадашњих разговора. Ипак, она је децидно казао да неће поднети оставку на место градоначелника Новог Сада, што је један од услова за расписивање локалних избора.

- Не видим зашто бих поднео оставку када имам већину од 72 од 78 одборника? Опозиција може да тражи шта хоће, то је политички легитимно. Нисам ја крив што они пре годину и по дана нису учествовали на изборима. А шта се то сад променило да учествују на изборима? Радили су нека истраживања? Па и ја сам добио истраживања. Ти што траже изборе, не би требало мнго да траже, немају цензус у овом тренутку или су на ивици. Не би се много променила структура у Скупштини града. Не пада ми на памет да поднесем оставку, зато што је то неком пало на памет да ми тражи. Тако се не води политика - закључио је Милош Вучевић.


- Вишак новца и његову другачију структуру распоредили смо тако што смо додали  266 милиона динара за путну привреду, помогли смо предузећима која су у великим проблемима пре свега извазваних ковидом. То се сада осликава у пословању и ГСП-а и Спенса, али и "Тржнице". ГСП нам је под највећим ударом: имамо милион пређених километара више у првих шест месеци 2021. године у односу на 2019. годину, повећање цене енергената, а имамо 100.000 мање продатих карата и драстично мањи број путника - појаснио је Милош Вучевић.

Он је рекао и да је ГСП "пред заиста великим изазовима", док градску власт чека "врло тешка тема колективног уговора са запосленима". Вучевић је изнео податак да је недавно 117 возача, од 628 возача ГСП-а, било на боловању.

"Имамо проблеме како то да организујемо, а да грађани не трпе", изјавио је градоначелник Новог Сада.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

 Зелена стаза и кампер парк

Градоначелник је издвојио и план генералне регулације дела Сремске Каменице који се мења у складу с просторним планом који предвиђа "зелену стазу" дуж бившег железничког коридора Петроварадин - Беочин. Овај пројекат  договорен је с покрајинском администрацијом.

- Предвидели смо и паре за први "кампер парк" или паркинг за кампере. То је нешто што су од нас тражили кампери, јер је оцењено као недостатак града и што ће додатно поправити туристичку слику. Локација је код студнетских домовова на Лиману - прецизирао је градоначелник Вучевић.


- Издвојили смо 140 милиона динара за Спенс, који има много мање приходе због умањења закупа на препоруку Градског већа, што смо дефинисали као помоћ градској привреди да се не затворе угоститељске и трговинске радње, бутици. Плус, ослободили смо од накнаде за заузеће јавне површине све угоститељске објекте, баште... То се наравно рефлектује  у приходима. Град то много лакше подноси, али Спенс бележи значајне губитке. Осим тога, нема концерта и догађаја где је раније Спенс остваривао приходе у редовном пословању. Није радио базен, ни због реконтрукције, ни због пандемије - образложио је Вучевић нова давања Спенсу.

По његовим речима,  "Тржницу" чекају све већи изазови, због конкуренције трговинских ланаца и њихових "зелених пијаца". Вучевић каже да опада број корисника и закупаца тезги, али и број купаца, док је део продаваца прешао на интернет продају.


Увећана помоћ Града за угрожене категорије грађана

Издвојио бих да смо припремили солидарне финансијске подршке за пензионере са најнижим пензијама, до 16.000 динара. Њих 407 примиће новчану помоћ  од 5.000 динара, 2.600 корисника  социјлане помоћи добиће исту суму, као и 1.900 родитеља деце са сметњама у развоју. У ребалансу смо припремили 25 милиона динара да и ове године Град донира Буџетском фонду за лечење деце у иностранству. То је нешто што увек радимо на крају године и што повећавамо из године у годину. Повећали смо издвајања за прворођене бебе, са 35.000 на 50.000 динара и за тројке  смо повећали са 150.000 на 200.000 динара, као подршку Града.


- Ми ћемо наш пројекат Велетржнице кандидовати за Експо у Дубајиу у оквиру павиљона Србије, где бисмо тражили партнере. Не мислим да Град сам треба да финансира овај пројекат, већ да би било идеално да идемо на концесију или неко јавно-приватно партнерство. Да гледамо искуства шпанских, италијанских и португалских градова. Рекао бих да је логично да Нови Сад буде место где би била једна велика Велетржница за Војводину, један сабирни центар. И да ослободимо простор данашње Кванташке пијаце - навео је Милош Вучевић.

Он је додао и да је у ребалансу обезбеђено још 62,5 милиона динара за "Водовод и канализацију", за одржавање мреже, а из републичког буџета стигло је 307,8 милиона динара за финансирање Европске престонице културе.

- Врло јасно да кажем, ништа Град није смањио, све што је била градска обавеза, ми смо извршили. Да не би било спекулација, ово су средства која даје држава, преко Града. И ја се надам да ћемо бити добри домаћини 2022. године као Европска престоница  кулутре и да ће то бити на понос свих Новосађана - напоменуо је Вучевић.

Како је појаснио, намера је да се направи целина од Креативног дистрикта, студентских домова, чешког магацина, баскет терена и будућег "кампер парка" и створи потпуно нови амбијент.

По његовим речима ускоро се може очекивати отварање реновираног дома здравља на Лиману 3. Како је назначио, припрема се и пројекат реконструкције дома здравља на Новом насељу, као другог највећег у граду. Тај документ иде ка Канцеларији за управљање јавним пројектима.

- Очекује нас и почетак радова на дому здравља на Видовданском  насељу и завршетак дома здравља на Адицама - најавио је градоначелник Новог Сада.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По његовим речима, "добар део капиталних пројеката" предвиђен је за финансирање и наредне године, док ће део њих бити исплаћен и у 2023. години. Он је позвао грађане да узму учешће на наменском порталу, апликацији коју је Град отворио, где могу не само да гласају за предложене капиталне пројекте у граду, већ и да кандидују своје предлоге капиталних пројеката. За сада, каже Вучевић, хиљаду грађана се пријавило и учествује у одабиру будућих пројеката.

- Надам се да ће до 15. новембра и нама, као људима који су одговорни за Град, бити јасније шта су очекивања грађана. Ми смо кандидовали широку лепезу пројеката у различитим сферама живота, у различитим деловима града. Ови пројекти финансираће се искључиво из градског буџета - закључио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.


Кажњени сви тржни центри због непридржавања мера

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Новом Саду, Вучевић је изјавио да је градска инспекција контролисала тржне центре и градски превоз и казнили их.

- Добили су сви тржни центри казне. И у градском превозу смо повећали контролу. То је координирано са републичком инспекцијом и то ћемо радити - рекао је Вучевић.

Он је изнео и податке о броју заражених у образовним установама у граду, према којима је у основним школама оболело 25 ученика и 13 запослених, у средњим 12 ученика и четири запослена и у обдаништима у последњих седам дана, 23 деце и седам запослених. Готово 58 одсто Новосађана, више од 180.000, примило је бар једну дозу, а са обе дозе вакцинисано је готово 170.000. Вучевић је позвао грађане који су добили позив за трећу дозу, да то и учине.


Из две једине опозиционе одборничке групе у новосадској скупштини, ДСС-а и СРС-а, критиковали су јуче предлог ребаланса, али и субвенције јавним предузећима. Тако је председник одборничке групе ДСС Бојан Радојевић рекао да новац који се даје за покривање губитака ГСП-у није добро употребљен. 

- Сматрамо да ГСП представља највећи проблем у функционисању Новог Сада, јер имамо саобраћајне гужве и грађани се констатно жале на рад јавног превоза. Нови Сад има готово пола милиона људи и потребан је потпуно други концепт рада ГСП-а. Са ових више од милијарду динара се могло много више урадити. Новац је отишао за неке дугове или набавку горива, а морало се ући у промену концепта рада - изјавио је Радојевић пред само заседање.

Ни он, а ни његова колегиница Снежана Мушицки из СРС, нису за задуживање од осам милиона евра, како би се набавило 10 електричних аутобуса.


Набавка 10 електричних аутобуса

Вучевић је напоменуо да се не одустаје од набавке 10 електричних аутобуса, већ се тендер одлаже за крај ове године, како би прва исплата могла да буде већ у јануару.

-  Тај пројекат је финансиран од стране Европске банке за обнову и развој, ЕБРД. ТУ је све договрено, али су процедуре, на мју жалост, још компликованије него кад се проводе по српским законима. Није сам Град или сам  ГСП у том процесу, већ постоје консултанти које плаћа ЕБРД и ми не можемо да напишемо тендер по њиховим правилима док нам ЕБРД не да "зелено светло". Да не бисмо оптеретили буџет са средствима које нећемо потрошити, ми смо то скинули с буџета ове године. Остале су ставке за техничке ствари - истакао је Вучевић.


- Новац се и даље троши за покривање трошкова и "гашење пожара" у јавним предузећима, на све оно што не би требало да се троши. Ништа велико и капитално се не ради и имамо више предузећа где је реализација инвестиција, по извештајима који су пред одборницима, била непостојећа у првих шест месеци ове године - изјавила је Мушицки.

С. Крстић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести