Новосадски бриџисти у свету цењени,  код нас слабо запажени

Као „фантастичну игру која сједињује стратегију двоје партнера који знају и морају брзо да реагују” окарактерисао је бриџ један од најпознатијих љубитеља те игре, Бил Гејтс.
Поклоници бриџа у акцији Фото: приватна архива
Фото: Поклоници бриџа у акцији Фото: приватна архива

Његову страст према тој логичкој карташкој игри која захтева квалитетан тимски рад деле многи Новосађани, а међу њима су и чланови неколико градских клубова. Своје умеће доказали су на недавном Турниру градова, где је, у међународној конкуренцији, екипа Нови Сад 1, састављена од чланова Новосадског бриџ клуба и Клуба НС1 освојила прво место. Турнир је одржан у нашем граду седми пут.

„Бриџ савез Србије и Нови Сад са своја два клуба покренули су Турнир градова, не би ли повезали истомишљенике из региона, промовисали игру, која је изузетно популарна у свету, али и да би, пре свега младим поклоницима, обезбедили да бар једном годишње имају противнике из других градова и добили додатну прилику за учење“, објашњава председник Бриџ савеза Србије и дугогодишњи репрезентативац наше земље Дарко Парежанин. „На том такмичењу Нови Сад је наступио са селекцијом коју чини тим Новосадског универзитета, јуниорски тим с младим полазницима секција у гимназијма „ Јован Јовановић Змај” и „Светозар Марковић”, као и још два тима Новосађана.“

Турнир градова постоји још од 2005. године, а до сада је, због, како Парежанин каже, константних финансијских и егзистенцијаних проблема, организован с прекидима. Ипак, он наглашава да Нови Сад може бити поносан на то такмичење, али и резултате бриy заједнице, који постоје захваљујући великом напору и ентузијазму самих играча који „не одустају, упркос проблемима”. Међу тим бриy ентузијастима има много младих, на које су Парежанин и остали ветерани нарочито поносни.

„У два наврата имали смо светске јуниорске првакиње, а тим Новосадског универзитета представљао је нашу земљу на Светском универзитетском такмичењу и освојио вредно треће место. Ни сениори нису мање вредни, а новосадска екипа је ове године освојила турнир у Пловдиву, у Бугарској, где смо победили и екипу домаћина, која је у самом врху светског бриџа. Наши успеси цењени су у Светској бриџ лиги, а професор с Природно-математичког факултета у Новом Саду Ивица Бошњак је међу најзаслужнијима за то јер, и када је новца нестало, наставио је да држи курсеве у „Змај Јовиној” гимназији.“


Простор највећа бољка

​​​​​​​Највећа бољка новосадских бриџиста је, како каже Дарко Парежанин, простор. Наиме, градска бриy организација тренутно је смештена у хотелу „Аурора” на Дунавском кеју, где је прилаз, због радова на мосту, отежан. Потрага за одговарајућим простором, који ће бити доступан свима који желе да се опробају у бриџу, траје већ десетак година, а Парежанин каже да је Бриџ асоцијација поднела молбу граду да им се додели пословни простор.


Реч је о игри која, по речима нашег саговорика, окупља све слојеве становништва, те се у новосадским клубовима могу наћи и радници и академици, млади и стари. Бриџ је веома друштвена игра, у којој је логика пресудна те је због тога увршћен и у многе образовне сиистеме у свету. Заснива се на математици, а игра се у паровима.

„Бриџ код играча развија комбинаторику и математику, али и социјалне вештине и комуникацију. Ако нема добре комуникације између вас и вашег пара, неће бити ни успеха. Играјући, у вама се ствара јак осећај припадности и тимског рада. Ипак, бриџ је, пре свега, добра забава“, додаје Парежанин.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести