Новосадски Црвени крст скоро век и по помаже суграђанима

Годишња скупштина Црвеног крста града, на којој су представљени Извештај о раду за 2018. годину и План рада за 2019, одржана је у Дому Војске Србије.
р
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом су истакнутим појединцима, организацијама, институцијама и удружењима уручена највиша признања Црвеног крста Србије, односно две медаље, девет златних знакова и 22 сребрна за 2019. годину.

– Скупштина Црвеног крста Новог Сада је место где показујемо јединство, а нашу организацију су далеке 1881. године основали појединци, визионари и хуманисти, у жељи да будемо стуб хуманости и човекољубља у нашој заједници – истакао је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, поменувши подршку Града, Црвеног крста Војводине и Србије, Јужнобачког округа, Покрајине, као и институција, појединаца и људи добре воље, а све за добробит корисника услуга. – Основна идеја наших активности у следећој години је десет области деловања и поштовање принципа Црвеног крста, а нашим програмским садржајима се трудимо да будемо бољи људи и, пре свега, да ублажимо патњу људи у нашем граду. Прошле године смо издали књигу „Прошлост као залог будућности“. Желим посебно да истакнем да смо лане на Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије у Београду постали државни прваци у пружању прве помоћи, освојивши тада прво место.

Седници Скупштине Црвеног крста су, осим чланова Скупштине, Управног одбора и Надзорног одбора, присуствовали бројни гости, међу којима су били градски званичници, директори институција социјалне заштите, представници образовних установа, црквени великодостојници и други представници удружења и предузећа с којима Црвени крст Новог Сада остварује програмске активности и садржаје.

– Град и Црвени крст Новог Сада имају сјајну сарадњу, а то се нарочито рефлектује током последњих шест и по година – нагласио је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић. – Град спроводи разне програме који су под ингеренцијом Црвеног крста Новог Сада. То је, пре свега, бесплатан одлазак деце из најсиромашнијих слојева нашег становништва на море у Баошиће, програм Народне кухиње, затим различити квизови, едукације, акције добровољног давања крви и слично. Кроз 11 година, Црвени крст Новог Сада обележиће век и по постојања и континуираног рада, чиме ретко која организација и код нас, али и у свету, може да се похвали. Све то говори о озбиљности људи који су управљали том организацијом, који су данас ту и који ће у будућности бити на том месту, и доследно воде рачуна о најугроженијима, без обзира на пол, расу, веру и националну припадност.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести