О прекомерној буци прво морате да обавестите управника зграде

Време за одмор прописано Одлуком о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији града Новог Сада намењено је релаксацији након посла, обављених дневних дужности, или опуштању након ручка, а узети су у обзир и Новосађани који не раде викендом и желе да дремну дуже.
2
Фото: pixabay.com

Ипак, кршење ових правила могу направити проблеме комшијама који желе да спавају или одмарају поподне са породицом, а прекомерна бука представља проблем и по физичко и ментално здравље човека.

Према тој одлуци, период дневног и ноћног одмора је радним данима од 16 до 18 часова и од 23 до 5 часова наредног дана, а викендом од 16 до 18 часова и од 23 до 7 часова наредног дана. Како се наводи, у том периоду станари морају да се понашају на начин који обезбеђује потпуни мир и тишину у згради, односно, тада не сме бити вике, трчања, скакања, играња лоптом и слично, што би нарушило одмор станара. Изузетак од правила су породичне прославе које могу трајати до 1 час иза поноћи, а два дана пре славља је потребно поставити обавештење осталим станарима на видном месту у згради, док 31. децембра, 1. и 13. јануара нема дневног и ноћног одмора од 16 до 4 часа наредног дана.


Не истресати столњаке и тепихе са терасе

На тераси, балкону, лођи и у заједничком ходнику није дозвољено одлагати ствари попут отпада, старог намештаја, огрева и слично, док се са прозора, тераса, балкона и лођа не смеју трести теписи, постељине и друге ствари, а није дозвољено ни бацати отпад. Уколико се прекрше ова правила, казна је 5.000 динара.


– У случају да дође до кршења кућног реда и мира, грађани прво обавештавају управника стамбене заједнице који је као прва инстанца дужан да реагује по пријави станара. Уколико не дође до решења, управник или станар могу позвати комуналну милицију/инспекцију – објаснили су из Градске управе за инспекцијске послове. – Оно што је веома важно истаћи је да службеници комуналне милиције морају затећи лице у прекршају како би дошло до примене овлашћења и да у складу са Законом о прекршајима своја овлашћења могу примењивати само према пунолетним лицима.

Казне за кршење кућног реда и мира у време одмора је 10.000 динара, а уколико је станар правно лице, казна износи 50.000, одговорно лице у том правном лицу плаћа 10.000, док је новчана казна за предузетнике 30.000 динара.

Разне поправке и бука од бушилица и мајсторисања учестале су појаве у новосадским зградама још од проглашења ванредног стања прошле године, те иако су такви радови дозвољени, постоје правила која се морају поштовати. У зависности од врсте радова, власник посебног дела треба да тражи решење и пријави почетак радова у Градској управи за урбанизам и грађевинске послове.

– За кречење и фарбање, замену столарије и браварије, замену радијатора, санитарија, подних и зидних облога, као и замену инсталација истог капацитета није потребно исходовати решење надлежног органа – рекли су из Градске управе за инспекцијске послове. – Радови који производе буку не могу да се изводе у периоду дневног и ноћног одмора, осим у случају хитних интервенција.

Жалбе на буку и проблеме са комшијама нашле су се и у Извештају Локалног омбудсмана за 2020. годину, а како смо раније писали, бука утиче на социјално понашање јер може да изазове агресивност и непријатељство, те људи у тим ситуацијама осећају узнемиреност и непријатност, што је више изражено код интровертних, неуротичних и хронично оболелих особа.      

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести