Обележен дан борбе против трговине људима

Трговина људима представља један од најтежих облика кршења људских права, стога је Европска комисија 2007. године прогласила 18. октобар Европским даном борбе против те пошасти.
д
Фото: Црвени крст Новог Сада

Тим града Новог Сада за борбу против трговине људима и Полицијска управа града креирали су информативни материјал, посвећен проблему принудног просјачења, као једном од облика трговине људима. Посебан акценат је на деци која се налазе на улицама, а све с циљем да се едукацијама подигне свест јавности и укаже на постојање тог друштвеног феномена.

У Дунавском парку је у понедељак тим Програма борбе против трговине људима, који се реализује у оквиру Црвеног крста Новог Сада, имао штанд с луткама, обележене симболима тог програма.

– Углавном поставимо штанд с луткама које симболизују жртве трговине људима, а које преко уста носе црвену траку, што представља чињеницу да је жртвама забрањено да говоре, обмотане су и полицијском траком као симболом скривеног злочина, с још неким сличним детаљима – рекао је самостални стручни сарадник поменутог Програма Раде Станојчић. – Нашим акцијама, које су постале традиционалне, сваке године покушавамо суграђанима да скренемо пажњу на постојање тог друштвеног проблема, који из годину у годину узима све више маха. Делимо и флајере, да бисмо им кроз разговор указали на то да постоје одређене ствари на које треба да обрате пажњу у свакодневном животу.

Како је објаснио, уколико неко планира да прихвати неки посао у иностранству, самостално или путем агенције, или би једноставно да иде на летовање, треба да зна да постоје превентивне мере које могу спречити улазак у зачарани ланац трговине људима.

Превенцију у Црвеном крсту Новог Сада раде волонтери – вршњачки едукатори, који су до сада реализовали 122 радионице, у којима је учествовало више од 2.500 средњошколаца и основношколаца. По завршетку акције, у Клубу младих Теренске јединице Новог Сада, вршњачке едукаторе је посетио и координатор Тима града Новог Сада за борбу против трговине људима Ненад Драшковић.

У нашој земљи се последњих десет година обележава Европски дан борбе против трговине људима. Кроз различите превентивне и едукативне  активности, циљ је приближити људима чињеницу да је трговина људима реална и да се може десити сваком. Стога је битно знати како се заштитити. Тим града Новог Сада за борбу против трговине људима чине представници Града, Полицијске управе, Центра за социјални рад, Дома здравља „Нови Сад”, Апелационог суда и Вишег јавног тужилаштва. Такође су ту и представници Школске управе, Новосадског хуманитарног центра и Црвени крст Новог Сада.

        И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести