Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

НОВИ САД: Светски дан добровољних давалаца крви обележен је у Свечаној сали Градске куће, а током свечаности уручене су повеље и награде добровољним даваоцима који су 50, 75 и 100 пута дали крв.
j
Фото: novisad.rs

Добровољне даваоце крви и госте у Свечаној сали Градске куће поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши окупљенима да они који су се нашли у ситуацији да им лично, или њиховим најближима, треба крв знају колико је добровољно давање крви битно за друштво у целини.

Људи које ћемо данас имати прилике да наградимо због хуманости, јесу људи који су многима помогли, а да није овог дана не би ни били запажени у друштву. Зато је овај дан толико важан за све нас, за друштво, да се пропагира давање крви, истакао је Јелушић.

Фото: novisad.rs

Он је, одговарајући на питање, објаснио да је три пута дао крв док је био у војсци, напоменувши да је данашњи дан прилика да се запита "зашто то нисам учинио поново и након војске".

Данашњи дан је прилика да се запитамо сви ми који нисмо наставили да дамо крв или они који никад нису дали крв, зашто је то тако, прецизирао је Јелушић.

Директорка Завода за трансфузију крви Војводине примаријус др Сања Богдановић честитала је даваоцима крви њихов дан.

Фото: novisad.rs

Захваљујем се свим даваоцима крви што су својом хуманошћу и несебичношћу допринели да крв чека пацијента, да имамо довољне количине безбедне крви за лечење оних којим је она неопходна, казала је др Богдановић.

Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача поручио је да су добровољни даваоци крви својом крвљу спасли на хиљаде живота.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести