ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ И СИРОМАШТВА За најугроженије топли оброк и јабуке

Поводом Светског дана хране и Светског дана борбе против сиромаштва, који се обележавају 16. и 17. октобра, у просторијама Народне кухиње у Футошкој улици 14 и у Клубу пензионера „Олга Петров” у Футошкој 67, корисницима овог програма је традиционално подељено 3.000 килограма јабука.
д
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Реч је о акцији Црвеног крста Новог Сада који, заједно са Ротари клубом „Нови Сад” од 2010. године, на овакав начин обележава поменуте дане, а од почетка ове сарадње поделили су око 36.200 килограма јабука.

– Ми смо у систему интегрисане социјалне заштите и један од социјалних програма по ком смо препознатљиви је програм Народне кухиње. Циљ свих ових активности је да анимирамо нашу јавност, да им скренемо пажњу на рањиве групе – рекао је секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић приликом поделе оброка у просторијама у Футошкој 14. – Напоменуо бих да је Народна кухиња оформљена пре 30 година, а да је системски почела да ради од 2002. године захваљујући снажној подршци Града Новог Сада и да од тада није прекидала да ради, па чак ни у време короне. Годишње поделимо 154.200 куваних оброка у овом простору који је доступан, услован и безбедан.

У оквиру Народне кухиње на два пункта (у Футошкој 14 и Футошкој 67) дневно се подели укупно 600 топлих оброка, док „Кухиња на точковима” достави између 25 и 30 куваних јела на кућне адресе корисницима који нису у могућности да дођу на неку од поменутих локација. Такође, Црвени крст Новог Сада води рачуна и о социјално угроженом становништву ван града, па тако на месечном нивоу испоруче 800 прехрамбених пакета у 17 приградских насеља.

Међутим, све наведено не би било могуће без подршке Града Новог Сада, али и бројних организација и грађана који свесрдно подржавају рад најхуманије организације.

– Град Нови Сад ће увек препознавати потребе наших суграђана и ову активност је финансирао са 46 милиона динара из текуће буyетске године – истакла је чланица Градског већа за социјалну и дечју заштиту Данијела Костић, додајући да је и Центар за социјални рад укључен у акцију поделе бесплатних топлих оброка тако што издаје решења најугроженијим суграђанима.

Фото: Дневник/С. Шушњевић


У Црвеном крсту Новог Сада за свакога има места

Породицу Црвеног крста Новог Сада чини мали број запослених и велики број волонтера, којих има око 600 у нашем граду. Више од половине њих чини драгоцена омладина, док су и они старији од великог значаја због свог знања, искуства и вештина.

– Пре годину дана је Црвени крст Новог Сада у мојој школи држао дводневну обуку прве помоћи и то ме је привукло да се прикључим овој организацији – каже тринаестогодишњи Петар Петрушић, млада нада ове најхуманије градске организације, надајући се да ће остати волонтер још дуги низ година. – Сматрам да се сви моји вршњаци могу пронаћи у овоме, јер за свакога постоји место у Црвеном крсту, без обзира на то шта им се допада.


Како већ 13 година заредом сарађују са Црвеним крстом Новог Сада, Ротари клуб „Нови Сад” је до сада поводом Светског дана хране и Светског дана борбе против сиромаштва обезбедио више од 36.200 килограма јабука, а према речима председника клуба Стевана Чомића, на њихову подршку увек ће моћи да рачунају.

– Ми имамо сад већ стратешку сарадњу са нашим пријатељима из Црвеног крста Новог Сада и увек ћемо бити ту као партнер за све акције. Ово што смо сад урадила је суштинска срж Ротарија, јер је наша основна мисија да помажемо заједници, те у складу са нашим овогодишњим мотом „Стварање наде у свету”, мислим да смо бар мало створили наду за наше најугроженије суграђане – рекао је Чомић.

Ова акција, разуме се, највише значи управо онима који нису у могућности да себи на другачији начин обезбеде топао оброк сваког дана, међу којима је и Душан Лазић, корисник Народне кухиње последњих десет година.

– Значи нам ово свима, поготово самцима. Треба да се прича о нама, јер како видим, све нас више и има. Ипак, највећи проблем су нам субота и недеља, када бар 80 одсто нас мора да се сналази од контејнера до контејнера – истиче Душан Лазић, који на конто петнаестогодишњег радног стажа прима пензију од око 17.000 динара и двапут годишње социјалну помоћ за набавку лекова.

Када је реч о топлим оброцима током викенда, према речима секретара Црвеног крста Новог Сада др Драгана Лазића, размишљају да их уведу и тим данима, истичући да за сада корисници добијају суво следовање.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести