Обнова основне школе у Сремским Карловцима после више деценија

Основна школа „23. октобар” у Сремским Карловцима биће комплетно обновљена, а новац за то обезбедиће републичка Канцеларија за управљање  јавним улагањима, сазнајемо у карловачкој општини. Карловачка осмолетка један је од 253 објекта јавне намене у Србији чија ће санација бити финансирана на тај начин.
z
Фото: Dnevnik.rs

По речима руководиоца Одељења за инвестиције, имовину и грађевинско земљиште у општини Сремски Карловци Бригите Димитријевић, у току је израда идејног пројекта, што је у поступку јавне набавке поверено Студију „Д’арт” из Новог Сада, који тај посао треба да заврши за 90 дана.

– Након што су представници Канцеларије за управљање јавним улагањима обишли школу у јануар,у одлучено је да се прионе свеобухватој обнови – каже за „Дневник” Бригита Димитријевић. – Санацијом ће бити обухваћене све инсталације у згради, почев од електричних до громобранских, спољна и унутрашња столарија, подови, фасада, која деценијама није окречена. У поступку припреме документације сагледаће се стање целог објекта па ће тек тада знати шта ће се све радити. Циљ је да зграда после реновирања буде на дужи период у задовољавајућем стању и употребљива.

Бригита Димитријевић напомиње да је обавеза пројектанта да сачини елаборат енергентске ефикасности садашњег и новопројектованог стања зграде и предложи мереда би објекат достигао Ц енергетски разред.

– Препорука финансијера је та да се предмером и предрачуном радова квалитетно и прецизно сагледа обим интервенција јер Канцеларија за управљање јавним улагањима неће финансирати накнадне радове – истиче Бригита Димитријевић. – Када пројекат буде готов, шаље се Канеларији на сагласност и тек након тога може се приступити изради извођачког пројкта, уз шта ће највероватније бити паралелно покренут и поступак за избор извођача. Од темпа реализације свих тих корака, зависи када ће почети сами радови.

Основна школа у Сремским Карловцима саграђена је између 1912. и 1914. године по пројекту чувеног архитекте Владимира Николића, и то је уједно његово последње архитектонско делу у низу које је у том месту пројектовао од 1892. године. Без фискултурне сале и котларнице, зграда има око 2.800 квадратних метара. Кров школе реновиран је 2010. новцем који је обезбедио тадашњи Фонд за капитална улагања АПВ, а у последњих петнаестак година спорадично су у унутрашњости обављани одређени радови којима су побољшани услови боравка и рада деце и наставног особља.

Сала за физичко изграђена је 1988. године и на њој су 2015. обављени грађевинско-занатски захвати чиме је оспособљена за нормално одвијање наставе физичког васпитања и одигравање утакмица. Новац за обнову сале, око 18 милиона динара, обезбедила је Управа за капитална улагања АП Војводине, а израда пројектно-техничке документације финансирана је из општинског буyета, као што је и сада случај. Општина ће сада сносити трошкове израде идејног пројекта с 1,9 милионом динара, као и надзора.

Текст и фото: З. Милосављевић

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести