Почела обнова вреловода у центру града

Прву половину грађевинске сезоне „Новосадске топлане” обележили су изградња и реконструкција вреловодних прикључака и шахтова, саопштавају из тог предузећа.
ф
Фото: Дневник/В. Фифа

Од средине јула интензивније се ради на обнови најстаријих и најнепоузданијих деоница вреловодне мреже, а све да би се током предстојећих грејних сезона обезбедила несметана, континуирана и квалитетна испорука топлотне енергије за грејање објектима прикљученим на систем даљинског грејања.

Радници су ових дана ангажовани на замени 590 метара трасе у самом градском језгру – блок улица Илије Огњановића, Краља Александра, Позоришног трга и Трга слободе, потом на обнови 350 метара вреловода у Улици Стевана Сремца и 190 метара трасе у Улици Коче Коларова. Данас почиње обнова вреловодног прикључка за Градску кућу, а радови ће трајати до 22. августа. Планираном динамиком одмиче изградња и реконструкција 690 метара вреловода на делу Булевара ослобођења и Улице браће Рибникар, затим 100 метара вреловодне мреже у Улици Валентина Водника, као и реконструкција 815 метара трасе у Улици Богобоја Атанацковића.

Од данас до 22. августа трајаће реконструкција прикључка за Градску кућу
Фото: Дневник/В. Фифа

– Реконструкција вреловодне мреже „Новосадске топлане” одвија се планираном динамиком и не постоји бојазан да би радови могли утицати на несметано обављање припремних радњи за предстојећу грејну сезону, напротив, радови који се изводе обезбедиће грејне сезоне без хаварија на вреловоду и прекида у испоруци топлотне енергије за грејање – каже за „Дневник” директор ЈКП „Новосадска топлана” Добросав Арсовић. – Радиће се у блоку улица Париске комуне, Руменачке и Јована Храниловића, где ће бити обновљено 740 метара вреловодне мреже, а до краја месеца биће завршени и радови на Старој Детелинари, на 1.000 метара трасе у Миленка Грчића и Улици Стевана Дивнина Бабе, као и радови на 895 метара трасе вреловода у Улици Облачића Рада, након чега ће и саобраћај у том делу града у потпуности бити нормализован.

Фото: Дневник/В. Фифа

Из „Топлане“ подсећају на то да су реконструкције 190 метара трасе вреловода у Улици Соње Маринковић, 65 метара трасе у Бранислава Нушића, 725 метара трасе, од Топлане „Југ” до „Меркатор центра”, као и реконструкција 320 метара вреловода у делу Улице Марка Миљанова  завршене и да је саобраћај на поменутим локацијама у потпуности нормализован. Током наредне недеље у потпуности ће бити завршени радови у блоку Гогољеве и Улице Мише Димитријевића, где је обновљено 650 метара трасе вреловода, након чега ће и саобраћај у том делу града бити нормализован. У самој завршници су радови на 775 метара вреловода у блоку улица Душана Васиљева и Епископа Висариона, као и обнова 165 метара трасе у блоку Војвођанске и Улице Вере Павловић.

Фото: Дневник/В. Фифа

– Када је реч о изменама режима саобраћаја широм града, исказујемо захвалност свим Новосађанима и гостима нашег града на до сада указаном стрпљењу и разумевању и верујемо да ће тако остати до краја лета, односно до краја грађевинске сезоне – истиће Арсовић. – Сви радови „Новосадске топлане” неминовно са собом носе и измене режима саобраћаја, али уврерили смо се у то да су управо ти радови најзаслужнији за успешне грејне сезоне, какве имамо годинама. Савет свим учесницима у саобраћају је да се придржавају упутстава привремене сигнализације да бисмо, као до сада, избегли потенцијалне проблеме и веће гужве у саобраћају.


Кућне инсталације

Осим вреловодне мреже, која је од виталног значаја за несметану испоруку топлотне енергије, важно је споменути и кућне инсталације, које су једнако важан елемент топлификационог система, али нису у надлежности „Новосадске топлане”. Стога из тог предузећа апелују на грађане који планирају радове у својим домовима, или уколико не планирају, да ипак провере функционалност и исправност кућних инсталација, и да све радове пријаве, обаве и ођаве до 1. септембра, да би све било спремно за предстојећу грејну сезону.


Важно је напоменути и да се у „Новосадској топлани” стриктно спроводе све мере превенције ширења вируса ковид-19. Новосађани који имају потребу да посете Одсек за односе с потрошачима у Улици Владимира Николића 1, то могу учинити радним данима од 7 до 16 часова, уз обавезно мерење телесне температуре и дезинфекцију руку на улазу у просторије, као и коришћење заштитне маске. Ипак, апелују да, у циљу спречавања ширења вируса непосредним контактом, све што могу, грађани одраде путем имејл-адресе: осј­нстоплана.рс или телефоном, сваког дана од 6 до 22 часа на бројеве 423-712, 420-853 или 0800/100-021.

А. Брзак

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести