Обука о самопрегледу дојки у Сремским Карловцима

Обука жена о самопрегледу дојки биће одржана у Сремским Карловцима у петак, 23. октобра, на више места, у склопу кампање подизања свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и усмеравања пажње на забрињавајућу распрострањеност те болести, поводом Међународног дана борбе против рака дојке, 24. октобра.
w
Фото: pixabay.com

Покретач кампање је Центар за културу, едукацију и медије „Академац”, који ће у наредним годинама организовати два пута годишње, 20. марта, на Национални дан борбе против рака дојке, и 24. октобра, на Светски дан борбе против рака дојке, едукацију о самопрегледу дојке, користећи савремене методе практичне едукације.

– Први пут се у Сремским Карловцима спроводи таква кампања која подразумева практичну обуку жена – каже председник Управног одбора „Академца” Бранислав Санчанин, уз напомену да је рак дојке водећа малигна болест код жена, а великих број умрлих директна последица недостатка свести о потреби раног откривања и помањкања ресурса у здравственом систему. – Едукација ће, из практичних разлога, бити у петак, а не у суботу, када је Светски дан борбе против рака дојке, и то на шест места у Карловцима. Прве на реду су службенице општине, у којој обука почиње у 8.30, сат касније ће бити одржана у Клубу пензионера и старијих грађана на Дудари. У Црвеном крсту и Општинском удружењу пензионера едукација ће бити у 11, а у 12 сати у Карловачкој гимназији и седишту Српске напредне странке.

Санчанин напомиње да едукација траје 45 минута. О тој значајној теми суграђанкама ће говорити лекарке Биљана Васић и Милица Басарић и практично показати како треба да изгледа самопреглед.

Број учесница је усклађен с актуелном епидемиолошком ситуацијом и важећим препорукама Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање  ковида-19 и Штаба за ванредне ситуације општине Сремски Карловци.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести