ОБУКЕ ВИНСКЕ АКАДЕМИЈЕ СРБИЈЕ СВЕ ТРАЖЕНИЈЕ Домаћа вина да постану синоним културе земље и региона

Све веће интересовање произвођачи показују за обуке о произвидњи јаких алкохолних пића.
1
Фото: Приватна архива

Прошлонедељна манифестација под називом „Tasse a vin III“ у Сремским Карловцима једна је у низу којима се настоји да се винска култура подигне на виши ниво и домаћа вина постану синоним културе земље и региона.

Под окриљем Винске академије Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Асоцијација сомелијера, винара и виноградара организовала је дегустацију разних домаћих и страних вина, али и предавања о локалним и аутохтоним сортама која све више привлаче пажњу како произвођача, тако и потрошача. Током манифестације биле су изложене фотографије сорти винове лозе са гроздовима, вина и разне старе боце о којима се водила велика дискусија.

- Винска академија Србије, за коју знају многи познаваоци и љубитељи вина, али и они који тек улазе у вински свет, слави осам година постојања и активног рада - истиче потпредседник Винске академије др Немања Томић.

О томе како вински свет напредује најбоље говоре бројке полазника који се из године у годину повећавају. Поред већ познатих обука намењених љубитељима вина као што су школа вина - основни и напредни ниво, затим интернационалних винских обука (WSET –Wine and Spirit Education Trust), Винска академија шири знања и кроз друге видове курсева. Обука која се организује већ трећу годину за редом, за мале произвођаче вина и оне којима је вино хоби, постаје све интересантнија многима. Стручни тим предвођен проф. др Владимиром Пушкашем задужен је да преноси своја знања и искуства произвођачима вина.

Томић напомиње да све веће интересовање произвођачи показују за обуке о произвидњи јаких алкохолних пића, па је Винска академија уврстила у програм рада и један такав курс.

З. Мл.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести