Од петка летња школа црквеног појања у скраћеном издању

Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен”, 28. по реду, након једногодишње паузе због епидемије коронавируса, биће одражана од 30. јула до 2. августа у Сремским Карловцима.
е
Фото: Приватна архива

Како је лане Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца које организује тај курс духовне музике, заснован на темељима карловачког црквеног појања, навршило три деценије постојања, а то из истих разлога није могло прошле године да прослави, овогодишња летња школа посвећена је том јубилеју.

Школа ће радити по програму који је припремила др Наташа Марјановић која је  2018. преузела од дугогодишње ауторке програма проф. Др Данице Петровић ту улогу. Радом хорске радионице ће руководити диригенткиња хора Саборне цркве “Свети Арсеније” у Сремским Карловцима Мила Радонић, а  др Предраг Ђоковић са Музичке академије у Источном Сарајеву, појачком.

Полазници, њих 25, махом досадашњи учесници летњих школа с певачим искуством, биће смештени четири дана, колико курс траје, у Богословском семинару, а у кухињи Карловачке богословије ће им бити припремани оброци.

Они ће се окупити у петак ујутру у Карловцима и након добродошлице коју ће им пожелети Наташа Марјановић и председница Друштва Драгиња Калинић, имаће прву пробу у Карловачкој гимназији, а после подне другу и певаће на вечерњем богослужењу у Саборној цркви. Иако програмом нису овог пута предвиђена предавања за грађанство и полазнике, проф. др Даница Патровић одржаће једно под насловом “На стазама православног литургијског појања данас” у дворишту Патријаршијског двора, где ће се и остали програми одржавати.

Учесници ће певати у недељу на литургији у Саборној цркви као и на парастосу у Доњој цркви Корнелију Станковићу и преминулим сарадницима летњих школа, као и на годишњем помену академику Димитрију Стефановићу. Завршни концерт полазника школе који представља увек круну рада свих досадашњих курсева биће у дворишту Патријаршијског двора у недељу, 1. августа  у 20 сати. Тада ће бити промовисана и публикација коју је Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца уз финансијску подршку локалне самоуправе штампало поводом 30 година постојања.     

Учешћем на светој литургији у Саборној цркви на Илиндан овогодишње скраћено издаље летње школе се завршава. У години у којој пандемија коронавируса још траје и у којој су изостала институционална новчана подршка, одржавање школе помогли су Карловачка богословија , Епархија сремска и поједини карловачки винари.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести