Од Пупинове палате градска каса већ тежа 200 милиона динара

Мање од десет месеци остало је до завршетка радова на изградњи пословно-стамбеног објекта названог Пупинова палата, површине око 43.000 квадратних метара, од чега се на 15.000 квадратних метара простиру подземне гараже.
Gradilište Pupinove palate Foto: Dnevnik.rs/R.Hadžić
Фото: Градилиште Пупинове палате Фото: Дневник.рс/Р.Хаџић

На градилишту у самом центру Новог Сада, инвеститор, новосадско предузеће „Галенс инвест”, свакодневно запошљава више од 400 радника, углавном из Новог Сада и околине. Иако је плац на којем граде комплекс њихово приватно власништво јер је купљен од Ерсте банке, почетак изградње Пупинове палате пратиле су бројне контроверзе у јавности, па чак и протестно окупљање грађана. Међутим, за две године стигло се „од протеста до хит места”, а сама Пупинова палата постала је комплекс у којем се тражи квадрат више.

Како сазнајемо, паркинг-простор у Пупиновој палати простираће се на три подземна нивоа и заузимаће више од 15.000 квадратних метара. Планирано је да буде више од 350 гаражних и паркинг-места, што значи да ће у објекту Пупинове палате бити обезбеђено више паркинг-места него што је предвиђено Законом о планирању и изградњи, који прописује да сваки стан има по једно гаражно место, као и да једно место припада за сваких 70 квадратних метара пословног простора.

Директор ЈП „Урбанизам” Душан Миладиновић каже да је то једна од највећих предности објекта, и наглашава да су изградњом три етаже подземних гаража постали пример и за све друге инвеститоре.

Да није Пупинове палате, „Континентал” можда не би дошао у Нови Сад  (Директор „Континентала Србија” Саша Ћиоринга)

– Свесни смо тога да за инвеститора предузеће „Галенс инвест” није било нимало јефтино да праве три нивоа подземних гаража, али они су на тај начин демантовали и онај део стручне јавности који је оспоравао пројекат због наводног нарушавања комуналне инфраструктуре, а посебно због недостатка места за паркирање – наглашава директор ЈП „Урбанизам”. – Инвеститор се у потпуности придржава планског документа и урбанистичког пројекта, и осим оних протеста од пре почетка градње, до нас није стигла ниједна притужба. Користе савремене материјале, имају обезбеђен паркинг-простор, на ексклузивној су локацији, и било је сасвим очекивано да постану најпожељнија инвестиција у граду. Такође, по оцени стручне јавности, по самом квалитету градње, с техничке и инжењерске стране, Пупинова палата конкурише да постане један од најквалитетнијих објеката у целој земљи.


Фото: Градоначелник Милош Вучевић Фото: Дневник.рс

Вучевић: По узору на светске метрополе

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да имамо бројне примере да процесе који доприносе развоју града у старту покушавају да зауставе неке интересне групе, али и наглашава да никада неће подлећи притисцима који се базирају на „јефтином политиканству” и дозволити да оно успори циљеве за које је добио подршку великог броја Новосађана.
– У случају изградње комплекса Пупинова палата имали смо такав пример – покушај да се јефтино политички профитира, и то у току кампање за локалне изборе – казао је градоначелник Милош Вучевић. – А неки од тих који су пре две године протестовали због њене изградње, данас купују станове у Пупиновој палати. И данас сви виде да није била у питању промашена инвестиција, нити проблематичан капитал, а посебно то да ни на који начин неће бити угрожени комунални систем и саобраћај, како су то неки прижељкивали. Дешава се све супротно. У питању је инвестиција од великог значаја за град, по узору на светске метрополе, спој модерне и класичне архитектуре. Инвеститор је у потпуности прихватио све наше захтеве, посебно онај у вези с изградњом броја паркинг-места.


Иако још увек нису завршени грађевински радови на такозваном скелетном систему пословног дела комплекса, јавности је већ познато која то мултинационална компанија једва чека усељење у Пупинову палату. Наиме, немачки „Континентал” се најпре на својој Фејсбук страници похвалио да се средином 2019. године селе у ексклузивни комплекс у самом центру Новог Сада.

– Ми тежимо највишим стандардима у градњи и опремању објекта у којем ће бити наше просторије, али и водимо рачуна о здрављу и мотивацији запослених – објашњава директор „Континентала Србија” Саша Ћиоринга. – У Пупиновој палати ћемо имати све што је потребно једној модерној мултинационалној компанији каква је „Континентал”. Имаћемо чак и боље услове за рад него у неким западним земљама. Ја сам пројекат Пупинове палате видео пре наше одлуке да дођемо у Нови Сад, и признајем да је то једна од ствари која је превагнула да наш Истраживачко-развојни центар, у којем ћемо запослити око 500 инжењера, отворимо баш у Новом Саду.

У предузећу „Галенс инвест” нису желели да одговоре на питање ко су све будући купци или закупци простора у Пупиновој палати. Кажу да апсолутно поштују приватност својих клијената, али и додају да је близу две трећине од укупно 165 стамбених јединица већ резервисано, као и већина пословног простора, и да је интересовање и даље велико. Наводе да је Граду Новом Саду до сада плаћено више од 200 милиона динара на име комуналног опремања и разних других такси, али да то није крајња рачуница јер ће у Пупиновој палати стамбени простор садржати око 12.000 квадратних метара, а пословни око 13.000, на основу којих ће Град убирати годишњи порез на имовину.


Фото: Снимљена целокупна орнаментика и узети калупи Фото: Дневник.рс/Р.Хаџић

Достојанствено чување успомена на новосадске Јермене

Директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада Синиша Јокић објашњава да је у договору с инвеститором, на простору порушеног објекта Црквене општине јерменске заједнице извршена тотална реконструкција, да је целокупна орнаментика снимљена, да су узети калупи, и сада је у току потпуна реконструкција фасаде, у истим габаритима фасаде старог објекта и са свим њеним елементима. Како сазнајемо, испред Пупинове палате, на зеленој површини на којој нема инфраструктурних инсталација, биће постављен споменик новосадским Јерменима, а испод њега ће бити постављена костурница породице Ченези и других јерменских породица. Заједничка гробница и споменик новосадским Јерменима биће постављени на пролеће 2019. године, када је планиран и завршетак Пупинове палате.


Пупинова палата налази се у самом центру Новог Сада, на једној од најлепших и најатрактивнијих локација у граду. Оивичена је Булеваром Михајла Пупина, улицама Народних хероја, Железничком, и Тргом младенаца са западне стране, док југоисточним делом излази на Трг Галерија и Улицу Васе Стајића. Осим просторног ексклузивитета који има, ивеститор Пупинове палате добио је у задатак да сачува од заборава успомену на новосадске Јермене, који су на тој локацији давне 1746. године подигли своју цркву. Објекат цркве стављен је под заштиту 1951. године, али је 12 година касније одлучено да се сруши због пробијања новог булевара, данас Булевара Михајла Пупина. Сећање на цркву остао је да чува споменик породице Ченези, постављен уз зграду некадашње Комуналне банке, коју је од Ерсте банке купила компанија „Галенс инвест”.

Фото: Рестаурирана комплетна фасада бивше Комуналис банке Фото: Дневник.рс/Р.Хаџић

- Као друштвено одговорна фирма, ми водимо рачуна о свим аспектима заштите, како еколошким и грађевинским, тако и културолошким. Сви околни објекти су током градње обезбеђени посебним грађевинским методама. Рестаурирана је комплетна фасада бивше Комуналис банке, са свим детаљима који су исклесани од камена, а све то под надзором Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада. С њиховим стручњацима смо у свакодневном контакту од првог дана пројектовања, и консултујемо се у вези са сваким детаљем за који су надлежни. На основу њиховог елабората изведени су сви делови старе фасаде од камена. Тек када су били извађени и конзервирани, добили смо дозволу за рушење. Изглед старе фасаде ће бити комплетно израђен на месту новог објекта - објашњавају из компаније „Галенс инвест”.   

Е. Д.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести