Од сутра на продајним местима ЈГСП-а “Нови Сад” израда годишњих карата: Цене непромењене

На продајним местима ЈГСП „Нови Сад“ од сутра почиње израда годишњих карата у градском и приградском саобраћају по повлашћеним ценама за све катеторије корисника услуга превоза који су то право остваривали и 2018. године, саопштавају из ЈГСП “Нови Сад”.
autobusi bakic.jpg (
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Цене карата остале су исте као и прошле године, те је тако за карту потребно издвојити 1.650 динара, док израда кошта 375 динара.

Од ове године по повлашћеним ценама моћи ће да израде карте и учесници оружаних сукоба после 17. августа 1990. године и рата 1999. године, који имају пребивалиште и расељена лица која имају боравиште на територији Града Новог Сада.       

Како се наводи у саопштењу градског превозника, годишње карте могу да израде следеће категорије: слепа и слабовида лица, особе оболеле од параплегије, дистрофије и сродних оболења, церебралне и дечије парализе, мултипле склерозе и реуматоидног артритиса, као и пратиоци особа са инвалидитетом које, у складу са актом изабраног лекара, имају право на пратиоца, деца са сметњама у развоју која похађају основну и средњу школу или дневни боравак и омладина са инвалидитетом која похађа дневни боравак на територији Града Новог Сада, као и пратиоци за личну помоћ детета ангажовани на основу решења Центра за социјални рад Града Новог Сада, или на основу акта изабраног лекара уколико је пратилац родитељ или члан породичног домаћинства. Како из ЈГСП-а наводе, пратиоцима наведеним особама годишња карта важи и када се те особе не налазе у возилу.

Право на израду карте по повлашћеним ценама имају и особе на дијализи и са трансплатираним органима које користе туђу негу и помоћ, ратни, војни инвалиди и цивилни инвалиди рата, корисници породичне инвалиднине, као и чланови породица погинулих у оружаним сукобима после 17. августа 1990. године, учесници оружаних акција после 17. августа 1990. године и рата 1999. године који имају пребивалиште и расељена лица која имају боравиште на територији Града Новог Сада, уколико нису остварили то право по другом основу, избегла, прогнана и расељена лица којима је због тешке болести потребна чешћа контрола лекара по критеријумима градског органа  надлежног за здравство и социјалну заштиту.

Карту по повлашћеним ценама могу израдити и грађани града Новог Сада који су старији од 65 година који имају пребивалиште, односно боравиште, на територији Града Новог Сада, добровољни даваоци крви који су дали крв преко 50 пута – жене, односно 100 пута - мушкарци, деца из породице са троје и више деце, која имају пребивалиште и расељена лица која имају боравиште на територији Града Новог Сада на истој адреси, до краја редовног школовања, а најдуже до 26 године живота, студенти са инвалидитетом на предлог Новосадског удружења студената са инвалидитетом и особе оболеле од хемофилије, цистичне фиброзе и других ретких болести. 

Подсећамо да су грађани старији од 65 година дужни да захтев поднесу лично и да приложе фотографију формата као за личну карту и не старију од шест месеци, личну карту на увид или попуњен захтев који се може добити на свим продајним местима ЈГСП „Нови Сад“. Готове карте моћи ће да се преузму три дана након предаје захтева, на истом месту на коме је захтев предат.

За све остале категорије корисника, захтеви за израду годишњих карата примају се на шалтерима благајне на Међумесној аутобуској станици.

Из ГСП-а наводе да се карте израђују на основу спискова институција, организација и удружења којима наведене категорије грађана припадају, за добровољне даваоце крви карте се праве на основу спискова институција којима припадају, односно на основу уверења Завода за трансфузију крви о броју добровољних давања крви, а студентима са инвалидитетом и особама оболелим од хемофилије, цистичне фиброзе и других ретких болести карте се издају на основу спискова институција, организација и удружења којима наведене категорије корисника припадају, или на основу здравствене документације и потврде од надлежне здравствене установе, не старије од 6 месеци (оригинал на увид).  

К. И. И.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести