Од Управе за капитална улагања АПВ Карловци добили близу 50 милиона динара

Карловачкој општини Управа за капитална улагања АП Војводине одобрила је 48,2 милиона динара за два пројекта на конкурсима расписаним за области саобраћајне инфраструктуре, локалног и регионалног економског развоја, водоснадбевања и заштите воде, предшколског образовања, развоја спорта и области енергетске ефикасности.
kolovoz
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о пројектима реконструкције саобраћајнице у Улици карловачких ђака у дужини од 550

метара и окретнице на Дудари, чија вредност је 39.813.196,54 динара и одвођења атмосферских вода с Трга Бранка Радичевића и уливних улица у износу од 8.426.807,14 динара. Свечано потписивање уговора уприличено је у Покрајинској влади 31. јануара, а потпис на тај акт у име карловачке општине ставио је њен председник Ненад Миленковић.

Како сазнајемо у општинском Одељењу за инвестиције, имовину и грађевинско земљиште, реконструкција Улице карловачких ђака предвиђа проширење коловоза на 5,5 метара, скидање старог слоја асфалта и постављање новог почев од раскрснице с Гајевом до раскршћа с Улицом Гаврила Принципа, укљућујући и аутобуску окретницу, те комплетну обнову пешачке стазе.


Унапређено одвођење атмосферских вода

Одвођење атмосферских вода с централног карловачког трга, за шта је локална самоуправа добила 8,4 милиона динара, представљаће завршницу реконструкције фекалне канализације, која је у току. Наиме, пројектом из 2014, осим обнове мреже за одвођење отпадних вода у центру и црпне станице у Кишовој бари, предвиђено је унапређење одвођења атмосферских вода из центра, што ће се индиректно одразити на функционисање фекалне канализације. Како каже Миливој Дувњак, планирано је да се решетке за атмосферску канализацију у улицама Јована Гроса и Карловачких ђака реконструишу и повећа њихов број, да се направи нов колектор, који неће пролазити кроз двориште Карловачке гимназије, него дуж улице до Стражиловачког потока. Вредност тих радова је 10,5 милиона динара, од чега Управа за капитална улагања АПВ финансира 80 одсто, а општина остатак. Учешће локалне самоуправе у реконструкцији Улице карловачких ђака је 287.000 динара.


„Проширење коловоза предвиђено је на страни до Дворске баште“, објашњава руководилац Одељења за инвестиције, имовину и грађевинско земљиште Миливој Дувњак.

„Уклањају се банкине да би се атмосферска вода усмерила ка Дворској башти и тиме онемогућило да се уз ивицу коловоза слива у центар. План је да се пешачка стаза реконструише тако што ће бити стављене бехатон плоче уместо садашњих, као и да се уреде колски улази тамо где их има.“

У склопу тих радова биће формирано и паркиралиште од туцаника уз ограду Дворске баште, те измештени стубови „Телекома Србије”.

Дувњак каже да ће се проширењем коловоза испунити прописи који предвиђају да ширина пута за кретање аутобуса мора бити 5,5 метара, али напомиње да ће значај те инвестиције посебно доћи до изражаја у наредном периоду, када се очекује и реализација реконструкција Улице браће Анђелића која се улива у Улицу карловачких ђака, и, у догледно време, изградња саобраћајнице од Дударе до Белила и даље до Стражилова, за шта је у току израда пројеката.

За оба одобрена пројекта ускоро се очекује расписвање јавне набавке, која би у најбољим околностима могла бити окончана за два месеца.

Текст и фото: З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести