Сремски Карловци добијају хитну помоћ

Као резултат настојања локалне власти у Сремским Карловцима да подигне ниво здравствене заштите становништва, те у вези с тим и договора с градским челницима у Новом Саду, почела је адаптација дела карловачке амбуланте за потребе рада дежурне службе Завода за хитну медицинску помоћ.
dom zdravlja SK
Фото: Ђ. Радивојевић

У наредних 30 дана радници београдског предузећа SB E&C d. o. o. оспособиће приземље те зграде, у којој је пре реконструкције из 2012. године била педијатрија, у ординације у којима ће дежурати запослени новосадског Завода за хитну медицинску помоћ.

„ Водећи рачуна о потребама грађана Сремских Карловаца, покренули смо реконструкцију тог простора“, каже председник карловачке општине Ненад Миленковић: „Вредност радова је 3.796.000 динара и они ће бити финансирани из општинског буџета, док је опремање простора обавеза Завода за хитну медицинску помоћ. Сматрамо да ће тај потез бити од изузетног значаја за становнике Сремских Карловаца, посебно кад говоримо о старијим суграђанима и чињеници, коју потврђује званична статистика, да се потреба за хитним здравственим интервенцијама најчешће јавља у вечерњим и ноћним сатима. Сигуран сам у то да ћемо адаптацијом поменутог простора и отварањем дежурства Хитне помоћи у Сремским Карловцима створити услове за здравствену заштиту какава доликује човеку у времену у којем живимо.”

У будућој амбуланти Хитне помоћи, која ће располагати површином од 122 квадратна метра, изводе се грађевински, занатски, електро и термомашински радови. Хитна помоћ ће имати чекаоницу, пријемну ординацију, превијалиште, лекарску собу и два тоалета, један за пацијенте и други за особље. У амбуланту ће се улазити на два улаза. Некадашњи улаз у тај део зграде се задржава и њега ће користити пацијенти који дођу пешке, а с друге стране објекта се отвара нови због прилаза колима.

Хитна помоћ ће имати чекаоницу, пријемну ординацију, превијалиште, лекарску собу и два тоалета, а амбуланта ће имати два улаза

Након адаптације зграде амбуланте, која је почела 2012. године, цео први спрат је остао неискоришћен. Привођење намени простора некадашње педијатрије само је први корак ка унапређењу здравствене заштите и бољем искориштењу простора. У плану је да се квалитет медицинских услуга подигне на виши ниво и увођењем одређених специјалистичких служби и унапређењем неких садашњих. 

„Сремски Карловци су једина од 45 општина у Војводини која нема Дом здравља под својом ингеренцијом. Услуге примарне здравствене заштите Карловчанима пружа новосадски Дом здравља и то је у овом тренутку предност. Из разговора с надлежним институцијама дошли смо до закључка да би процедура осамостаљивања Дома здравља дуго трајала, а питање је колико би општина с буyетом од 370 милиона динара могла утицати на здравствену заштиту становништва. Зато се наши потези у том погледу заснивају на сарадњи с градским и покрајинским институцијама“, каже Миленковић.

З. Милосављевић

Фото: Ђ. Радивојевић

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести