Одржан Европски квиз новца у ОШ „Никола Тесла“

Око 600 деце из 155 школа у целој Србији јуче је учестовало у „Европском квизу новца“, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић му је, заједно с министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем и генералним секретаром Удружења банака Србије Владимиром Васићем, присуствовао у Основној школи „Никола Тесла“ у Новом Саду.
Održan Evropski kviz novca u OŠ „Nikola Tesla“   Foto: novisad.rs
Фото: Одржан Европски квиз новца у ОШ „Никола Тесла“   Фото: novisad.rs

Тај квиз се одржава у 30 европских земаља, а ученици који освоје прво и друго место на националном нивоу такмичиће се с вршњацима из Европе у финалу, које ће бити одржано 7. маја у Бриселу. Градоначелник Вучевић је ученицима нагласио да искористе ту шансу и науче нешто ново, као и да науче да се такмиче јер их сутра, како каже, чека такмичење у свим сегментима друштвеног живота.

– Сматрамо да имамо најбоље такмичаре и верујемо у њихове способности – навео је Вучевић. – Све оно што буду научили и радили на себи је нешто што ће сутра моћи да примене, и то је бољитак за све нас, како за локалну заједницу, тако и за целу државу. Сигуран сам у то да ће наши дечаци и девојчице бити и те како конкурентни у европским оквирима, везаним за квиз посвећен Европској недељи новца, и да идемо у Брисел на победу.

Фото: Одржан Европски квиз новца у ОШ „Никола Тесла“ Фото: novisad.rs

Директор Основне школе „Никола Тесла“ Игор Милићевић је казао да се за учешће пријавило 77 ученика осмог разреда те школе, док је с њима и десет ученика Основне школе „Васа Стајић“.

Да деца воле такмичења и квизове, потврдио је и министар Шарчевић, који је тај пројекат назвао круном рада на теми која је код нас била скрајнута.

– Финансијска писменост и обука за предузетништво нису имали лак пут да нађу место у националном оквиру плана и програма образовања – истакао је Младен Шарчевић. – Пре тестирања 2012. године, резултат је био јако лош, тада је требало да, уз компоненте познавања математике, читалаштва и биљних наука, укључимо и четврту компоненту – финансијску писменост. Око 1.260 наставника Србије је обучено да би се тиме бавило, а тренутно обуку завршава 2.000 наставника само за финансијско описмењавање. Паралелно с том обуком, мењају се неки предмети, тако да је некадашње Техничко образовање, сада названо Техника с технологијом и предузетништво.

– Нема разлога да у Бриселу не освојимо прво место – нагласио је генерални секретар УБС-а Владимир Васић, и додао да то удружење има бројне мисије, а да је једна од њих финансијско описмењавање.

Координаторка „Европског квиза новца“ из УБС-а Слађана Средојевић је закључила да су наши ђаци потпуно равноправни учесници с другим колегама из Европе и да су резултати Србије, која није чланица Европске уније, врло запажени.

„Европски квиз новца“ организује Удружење банака Србије у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја, док је циљ квиза популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести