Одржан пријем за учеснике Фестивала Бисерна грана у Градској кући

НОВИ САД: Учеснике 10. Фестивала ношње, накита и оглавља “Бисерна грана” примио је у Градској кући члан Градског већа за културу Далибор Рожић.
biserna grana prijem, Grad Novi Sad
Фото: Град Нови Сад

Као и сваке године, Фестивал је окупио културно-уметничка друштва, институције и појединце из земље и региона, и то око једне теме – народне ношње.

- Пред нама је јубиларно десето издање Фестивала „Бисерна грана“ и верујем да ће и овога пута на најлепши начин представити фолклор и традицију нација које су присутне на овим просторима – истакао је Рожић. - Фестивал је јединствен у нашој земљи и Нови Сад је поносан на то што је домаћин манифестације изузетног културолошког значаја. Концерти, модне ревије и изложбе биће прилика да боље упознамо обичаје наших предака, са елементима који су уткани у наш идентитет. Кохезија различитости управо и чини ово поднебље аутентичним и представља наше истинско богатство.

Далибор Рожић потврдио је да ће Град увек стати иза оваквих пројеката и изразио уверење да ће сви заједно учинити да 2021. године Нови Сад буде најбоља Европска престоница културе.

Фото: Град Нови Сад

У име КЦ „Младост“ организатор Милан Степанов захвалио се Граду на подршци коју већ десет година пружа Фестивалу. Према његовим речима, Фестивал у фокус ставља материјално фолклорно благо, народне ношње и оглавља, а окупља културно-уметничка друштва националних заједница Војводине, Србије и госте из региона.

- До сада смо на Фестивалу угостили више од 200  културно-уметничких друштава, а ове године, поред војвођанских, са нама су друштва из Македоније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, па ће богатство и разноликост фолклорног наслеђа приказати 20 друштава из земље и региона – нагласио је Степанов и истакао да је Фестивал „Бисерна грана“ носилац “ЕФФЕ” етикете за 2017–2018. годину коју додељује Европска асоцијација фестивала, носилац пројекта „Европа за фестивале, фестивали за Европу“.

Након пријема, учесници у народним ношњама продефиловали су центром Новог Сада. Осим тога, субота је, као главни дан фестивала, била резервисана за концерт и ревију ношњи свих учесника у атријуму Музеја Града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

У оквиру Фестивала, који се одржава од 5. до 8. октобра, уприличене су две изложбе најбољих фотографија народних ношњи и оглавља на Тргу слободе, а трећа је „Говор шара – ћилими из збирки Музеја Града Новог Сада“, која је посвећена српском ћилимарству и презентована кроз двадесетак сачуваних примерака прикупљених у Музеју од његовог настанка до данас. Изложба ће бити постављена у КЦ „Младост“ Футог до 12. октобра, а посетиоци могу да је погледају сваки дан од 17 до 20 часова. Током фестивала са гостима ће наступити и суботичка група “Искон”, која изводи етно музику.

Фото: Град Нови Сад

Циљ фестивала је да презентује фолклорно богатство наше земље и земаља у региону, и акцентује значај очувања материјалног фолклорног наслеђа као битног обележја културног идентитета сваког народа.

Организатор Фестивала “Бисерна грана” је КЦ '”Младост”' из Футога под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Б. Павковић

Дневник/Бранко Лучић

kiki
07.10.2017 • 20:29
bas lepo.
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести