Одржана Међународна конференција о перспективама проширења Европске уније

Међународна конференција „Проширење Европске уније од Софије до Лондона и надаље: Резултати и перспективе за земље Западног Балкана“ одржана је у Новом Саду, а окупила је стручњаке из Србије и Бугарске, који су разговарали о путу наше земље ка Европској унији.
konferencija, grad novi sad
Фото: Град Нови Сад

У име Града Новог Сада присутнима се обратила чланица Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић.

„У Новом Саду је лако говорити о европским вредностима, јер се оне баштине на овим просторима одувек. У прилог томе иду и две престижне европске титуле које је Град Нови Сад освојио у веома кратком временском периоду. То су „Омладинска престоница Европе 2019“ и „Европска престоница културе 2021“ којима је претходио студиозан рад експерата који су директно били укључени у поступак аплицирања, као и свих грађана Новог Сада. Веома слично је и у процесу ЕУ интеграција. Пут приступања Србије Европској унији је сложен процес, а оно што је крајни циљ јесте системско уређење администрације, законодавства, као и економска стабилност државе на дугорочном нивоу. Србија улаже велике напоре како би задовољила критеријуме који се пред њу стављају, а најбољи показатељ да је на добром путу јесу управо отворена преговарачка поглавља. Одржавање оваквих конференција и јавних дискусија доприноси квалитету даљих преговора, а самим тим и будућем напредовању наше државе и зато треба да их буде што више“, рекла је Мира Раденовић.

Председница Центра за истраживање миграција из Београда Биљана Јовић истакла је да је данашња конференција организована у сарадњи са Амбасадом Републике Бугарске у Београду.

Фото: Град Нови Сад

„Конференција је одржана са идејом да се након њиховог шестомесечног председавања Европском унијом, сагледа у којој мери су циљеви, које су они поставили на почетку председавања, постигнути и остварени. Нови састанак биће одржан у Лондону почетком јула и биће прилика да се земље Западног Балкана сретну са лидерима кључних земаља с циљем да се види шта су реални очекивања у овом процесу“, рекла је Биљана Јовић.

Конференцији је присуствовао и ректор Универзита у Новом Саду проф. др Душан Николић и амбасадор Републике Бугарске у Србији Њ. Е. Радко Влајков који је том приликом истакао да Бугарска снажно подржава напредак Србије ка чланству у Европској унији.

„Нови Сад јесте европски град, људи су европски оријентисани, а у будућности ће тај епитет само  бити формализован кроз чланство Србије у ЕУ. Конференција је важна јер у први план ставља заједничке пројекте у области инфраструктуре, успоставља сарадњу међу државама Западног Балкана и повезује људе, што је и суштина Европске уније“, рекао је  Радко Влајков.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести