Онлајн предатори вребају на друштвеним мрежама

Новосадски основци и средњошколци од почетка школске године учествују у бесплатним радионицама о безбедности на интернету, које у оквиру пројекта „Онлајн предатори”

реализује Удружење „Асистент”. Пројекат је креиран у циљу информисања, а најпре едукације младих узраста од 14 до 30 година, о злоупотребама информационих технологија, као и о мерама безбедности на глобалној мрежи. Индиректно, односи се на све грађане Новог Сада, без обзира на њихов социјални статус.

Чланови удружења до сада су организовали радионице у Е-гимназији, Саобраћајној школи „Пинки” и Основној школи „Вељко Петровић”, а ускоро ће се пројекат реализовати и у Средњој економској школи „Светозар Милетић” као и на два факултета – Факултету за економију и инжењерски менаyмент и Правном факултету за привреду и правосуђе.

Координаторка пројекта Даниела Игњатић каже за „Дневник” да се кроз радионице апелује на младе да пријаве све сумњивио што се њима или њима блиским особама на интернету дешава.

– Жртва некада не може да препозна или не схвата да се над њом одвија неки вид насиља, зато их едукујемо да не воде рачуна само о сопственој безбедности већ и о безбедности својих пријатеља и познаника, а наравно и родитеља – рекла је Даниела Игњатић, и додала да су млади упућени у тај проблем, али да не користе превенцију довољно. – Највећи проблем је што они још увек нису свесни свих ствари на које наизлазе свакодневно на интернету. Трудимо се да децу што више укључимо у радионице, да причају о својим искуствима и постану свесна тога да се све лоше на интернету дешава овде, у нашем граду и нашој школи.

Једна од идеја радионица је и да се кроз превенцију смањи број жртава, и да млади, уколико наиђу на било какав проблем, одмах реагују и обрате се за помоћ породици, пријатељима, школи, Удружењу „Асистент” или другим надлежним институцијама, јер технологија стално напредује и све је више могућности да вас неко „нападне” на интернету.

– Онлајн предатор може бити непозната особа, или чак и најбољи пријатељ, али сајбер-предатор је сигурно неко ко без икакве користи жели да вам науди, добије неку информацију од вас или вас уцени – закључује наша саговорница, и наглашава да је највећи проблем у томе што жртва сајбер-насиља не може лако да се сакрије јер је напасник на интернету, а информације се шире великом брзином.

Наша саговорница наводи да се насиље на интернету на различите начине може одразити на младе – креирањем лажних профила, објављивањем личних података, куповином с небезбедних интернет сајтова, ширењем компромитујућих информација, фотографија и снимака, а да је свако ко помаже у њиховом ширењу – саучесник сајбер-насилника. 

Радионице у оквиру пројекта одржавају се два до четири пута недељно у складу са слободним временом образовних институција у којима се реализују. Пројекат суфинансира Управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе града Новог Сада, а реализује га Удружење „Асистент” у сарадњи с партнерима.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести