ОПЕНС И МШ „Исидор Бајић” обарају Гинисов рекорд

Омладинска престоница Европе Нови Сад у петак, 20. септембра, у 21 сат, заједно с Музичком школом „Исидор Бајић”, у свечаној сали Градске куће у Новом Саду обара Гинисов рекорд у броју људи који у исто време свирају један клавир.
Uklaviri plakat Foto: OPENS
Фото: Уклавири плакат Фото: ОПЕНС

Обарању рекорда ће претходити и јавни час клавира, који ће ученици Музичке школе држати на четири локације: Градска библиотека, Порта, простор испред „Трчике” у центру и испред Српског народног позоришта. Само обарање Гиниса, на ОПЕНС каналима, моћи ће се пратити уживо и преко ЛЕД екрана на Тргу слободе.

Један клавир, 23 ђака и професора Музичке школе „Исидор Бајић”, 46 руку, 230 прстију биће потребно да се обори Гинисов рекорд. Идеја је поникла на клавирском одсеку Музичке школе, као један од путева да се класична музика приближи публици на атрактиван и несвакидашњи начин. Ту иницијативу младих радо је дочекао ОПЕНС, који организује цео догађај. Тренутни рекорд држи 18 средњошколаца из Сарајева.

Један клавир, 23 ђака и професора Музичке школе „Исидор Бајић” биће потребно да се обори Гинисов рекорд,у петак, 20. септембра у 21 сат, у свечаној сали Градске куће у Новом Саду

Михајло Рацпети (16), Саша Захорјански (15), Данијел Леш (15), Милица Врањеш (17), Тиса Лекић (18), Игор Далагија (17), Бошко Стојадиновић (17), Лука Петровић (18), Милица Вујановић (17), Дуња Врањеш (18), Сара Тодорић (12), Матео Радимир (13), Ленка Шкрбић (12), Немања Марчетић (13), Марија Шаповалова (12), Иван Чернухин (11), Елена Јакшић (11), Лаура Мађарић (9), Дамјан Свијић (9), Стефан Свијић (10), уз три професора – Тијану Тењи, Александру Војнак и Слободанку Стевић – спремни су да Новом Саду пруже још један атрактиван догађај. Концепт је доста једноставан: они ће, у исто време, на једном клавиру, извести композицију под називом „Зора” (Дањн). Композитор је бивши ученик те музичке школе, а сада студент Академије уметности у Новом Сад Иван Марковић. У себи обједињује елементе савремене композиције, помало атрактивних ритмова популарне музике, као и неколико реминесценција на златно доба барокне музике. То је фузија „старог” и „новог” клавира.

– Пошто је један од циљева ОПЕНС-а подстицање активног учешћа младих, желимо да младима пре свега пружимо прилику да учествују у тако несвакидашњем догађају и да за собом оставе траг промене чији део су и они били – објашњава координаторка омладинских активности ОПЕНС-а Дејана Балтес. – Као ОПЕНС, стремимо ка иновацијама и креативности код младих и желимо да заједно с младима осветлимо нови рекорд у Гинису.

Пробе, на које ђаци сада одговорно долазе, увелико су у току. За њих ће то бити прилика да испробају и неке друге кутке своје уметничке личности. Све је измештено из уобичајеног начина на који се баве клавиром: од свирања једном руком, преко положаја у односу на клавир, те ситуације да су тек један од 23, уместо солисте који суверено влада с 88 дирки.

Б. П.

 

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести