OШ „Светозар Марковић Тоза” добитник Светосавске награде

Светосавску награду, највише признање на пољу образовања у Републици Србији, које препознаје и посебно залагање у организацији и реализацији активности на спречавању ширења ковида у локалној заједници, добила је и ОШ „Светозар Марковић Тоза”.
с
Фото: Ивана Бакмаз

О успесима ове осмолетке, како је наведено у образложењу Министарства просвете, сведоче бројна одличја: „Др Ђорђе Натошевић”, повеља „Капетан Миша Анастасијевић”, златна медаља Новосадског сајма за успешно образовање ученика и Октобарска на-града Новог Сада.

– У свеприсутној дигитализацији покушавамо да будемо умерени и ослонимо се на капацитете самих ученика, док се наставници труде и додатно усавршавају како би одговорили на ново време – рекла је педагошкиња Јована Ковачев у ОШ „Светозар Марковић Тоза”. – Учешће на конкурсу првенствено смо оп-равдали постигнућима наших ученика и наставника. Добробит ученика је кључ нашег рада, уз отвореност и спремност на сарадњу са бројним институцијама и појединцима који могу допринети квалитету образовно-васпитног рада. Захваљујући високим резултатима, наши ученици отворили су врата за учешће на разним пројектима, а један од њих је лане покренуо Покрајински секретаријат за образовање ради обуке талентованих ђака на Андревљу, док им је такмичење у познавању немачког језика обезбедило путовање у иностранство. 

О успесима ОШ „Светозар Марковић Тоза” сведоче бројна одличја: „Др Ђорђе Натошевић”, повеља „Капетан Миша Анастасијевић”,златна медаља Новосадског сајма за успешно образовање ученика и Октобарска награда Новог Сада

Осим тога, како каже, свесни су важности очувања животне средине, те су тако покренули вертикални узгој биљака у школи, који је додатно подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

Добробит ученика је кључ нашег рада, уз отвореност и спремност на сарадњу са бројним институцијама и појединцима који могу допринети квалитету образовно-васпитног рада (Јована Ковачев)

– Ослањајући се на ученичке компетенције, снаге и активности, на посебан начин покушали смо да ђацима укажемо на начине на које може да функционише једна урбана средина – прича наша саговорница, додајући да су на то веома поносни. – Поред тога, наши ученици су изузетно способни, свесни и самостални, те покрећу хуманитарне акције или учествују у њима. На часовима веронауке, са својом вероучитељком написали су већ шесту збирку песама која одсликава начин на који размишљају, њихову спремност за самостално учешће у свету и решавање проблема.


Награда као подстрек, али и обавеза

Директор ОШ „Светозар Марковић Тоза” Петар Наранчић поносан је што је квалитет рада у овој школи препознат на нивоу државе и сматра да Светосавска награда за 2022. годину одсликава рад и труд наставника, ученика и родитеља петнаестак година уназад.

– Мени је припала част да је примим, али то је награда свих нас који се залажемо за што квалитетније образовање младих генерација – каже Наранчић. – Код свих нас она изазива мноштво лепих осећања, али нас уједно и обавезује да наставимо да радимо максимално посвећено и професионално. Образовање младих људи је свети посао, а на нама је да све своје знање и енергију усмеримо ка томе да од њих направимо квалитетне особе, које ће у животу бити одговорне, вредне и моралне, те тако доприносити да наша држава буде још боља.


Према њеним речима, у периоду коронавируса били су принуђени да се укључе у онлајн наставу, а њихова изведба би могла да послужи као пример добре праксе из тог периода.

И. Бакмаз  

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести