ОСВАНУО ПРЕДИВАН МУРАЛ У ЗНАК СЕЋАЊА НА “ДОБРО ДРВО” Стабло страдало у олуји ујединило комшилук са Старе Детелинаре ОВАКО СЕ НЕГУЈЕ КРАЈ У КОЈЕМ СЕ ЖИВИ

Представљање два мурала, у оквиру пројекта “Ново лице наше улице” одржано је вечерас у улицама Браће Могин и Крфској на Старој Детелинари, а које је организовала неформална група "Добро дрво".
d
Фото: Дневник/С. Шушњевић

У питању је завршна активност пројекта на којем су представљени резултати рада ове неформалне групе, а то су мурал на фасади зграде у Крфској улици, који је настао у сарадњи комшија – станара зграде и уметника Уроша Штрбоје, а који је подржан кроз програм Активне заједнице, Траг фондације.

До ове комшијске иницијативе дошло је након суперћелијске олује које је задесила Нови Сад прошле године, када је пало стабло које је је на том месту правило хлад претходне 52 године.

“Након летњих олуја, моја некадашња комшиница из Крфске улице Олга Рогуља Петровић и ја смо замислиле да осликамо мурал у знак сећања на пало дрво, на фасади наше зграде. Можда смо изгубили “добро дрво” али смо добили сећање, омаж у његову част, неку врсту споменика, али и удруживање које је много веће него што смо мислили”, прича Тамара Остојић Грегус, иницијаторка пројекта.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Стварању мурала помогли су ученици Основне школе “Доситеј Обрадовић” и Огранка Дечје библиотеке “Коста Трифковић”, који су кроз организоване радионице предлагали своја решења. Ови радови су приказани на изложби организованој у оквиру вечерашњег догађаја.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

“Урош, који је осликао мурал, био је инспирисан свим оним што смо му пренели и направио идејно решење мурала; а оно ће ускоро бити допуњено детаљима које ће предложити наше комшије и станари нашег улаза. Ово је важно и због тога што смо се сви покренули, комшије су притекле у помоћ. Показали смо да можемо да будемо права заједница и дали смо пример како треба да се чувају и користе јавни простори”, додаје Остојић Грегус.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Изузев приче о настанку мурала “Добро дрво”, комшије и гости су имали прилику да се укључе у “колективни диван, одржана је ликовна радионица са децом и радионица графита и стенсила са Јованом Обрадовићем-Шпиром.

Такође, представљен је и настанак другог мурала који је осликала Александра Петковић ТКВ (The Kraljica Vila), у оквиру сарадње са Удружењем Крокодил и њихове иницијативе “ Free the Streets/Free the People!”.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

“Са станарима у Крфској и Браће Могин сарађујемо уназад десет година. Ово није први пројекат којим смо реализовали. Велику помоћ станара имали смо у креирању “Азбучника Детелинаре”, причица које осликавају Детелинару некада и сада. Овом приликом фокусирали смо се на рад са децом и уметником који је израдио мурал, као и синергију са свим станарима који су допринели у изградњи наше идеје. Ова иницијатива треба да нас пробуди, да заједнички решавамо наше проблеме, пробудимо комшилук, и показује да када се заједнички укључимо, живот може да нам буде бољи”, закључује Борка Стојић, једна од иницијатора.

А. Мандић

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести