Oтворен Израелски центар у Новом Саду

Удружење „Израелски центар Нови Сад” јуче је свечано обележило почетак рада у просторијама Архива Вајводине, који чува на хиљаде докумената о јеврејској заједници, с идејом да се учврсти пријатељство двају народа, посебно у области економије, образовања и културе.
Otvoren Izraelski centar u Novom Sadu Foto: V. Fifa
Фото: Oтворен Израелски центар у Новом Саду Фото: В. Фифа

Свечаности су присуствовали председница Скупштине града Јелена Маринковић Радомировић, амбасадор Изралеа у Републици Србији Њ. Е. Јахел Вилан као и представници Јеврејске општине Нови Сад, Града, али и Скупштине Републике Србије.Председница Скупштине града Јелена Маринковић Радомировић честитала је Удружењу и пожелела много успеха у раду и да истрају у својој намери.

– Свакој организацији која за циљ има да приближи или успостави боље односе двају народа врата Новог Сада ће увек бити широм отворена – истакала је Јелена Маринковић Радомировић. – У стварању историје и развоју нашег града многи народи различитих вероисповести имају значајну улогу и дали су допринос. Тако су у првој половини 18. века Јевреји населили Петроварадински шанац, а како се развијао Нови Сад, тако се развијала и њихова заједница. Наша два народа кроз историју пратила је слична судбина, неретко смо заједно страдали, посебно за време Другог светског рата, кад нисмо били у милости окупатора. Данас нам наша заједничка улога у развоју града, наша историја и, нажалост, жртве, дају за право да учврстимо наше пријатељство.

Члан „Израелског центра Нови Сад” Родољуб Орешчанин казао је да је циљ Удружења да буде мост и да створи фреквентну и интензивну сарадњу између две земље.

– У прошлости смо имали заједничку патњу за време Холокауста, али  верујем да је време да градимо не само културу сећања него да користимо могућности које нам модерно доба пружа, као што су иновације и старт-ап култура Израела – закључио је Орешчанин, и додао да „Израелски центар Нови Сад” препознаје нове могућности које се стварају, односно прилику да учимо од Израела у научно-технолошком достигнућима.

С. Ковач

 

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести