ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ „КУПУСИЈАДЕ” Сертификацијом се чува бренд футошког купуса

Овог октобра, први пут након две деценије дуге традиције одржавања „Купусијаде” у Футогу, та манифестација је отказана.
Futoški kupus Foto: Privatna arhiva
Фото: Футошки купус Фото: Приватна архива

Иако „Купусијаде” неће бити, председник Удружења „Футошки купус” Мирољуб Јанковић казао је да се Футожани већ петнаестак дана „купусају”, те да се купус већ сече и продаје, као и да су произвођачи веома задовољни приносом.

– Било је и тежих година, па смо пребродили изазове – казао је Мирољуб Јанковић. – Футожани су стари мајстори, велики повртари и, иако је свака година иза нас прича за себе, велико знање и искуство које смо стекли помогло нам је да се снађемо и пребродимо овај период.  На потезу од Новог Сада до Футога биће нешто више од 20 сертификованих продаваца који продају директно купцима, док се осталих 15 сертификованих произвођача бави прерадом купуса. Свих 35 произвођача прошло је контролу и сертификацију, а том приликом, сертификовано је 40 хектара, док се просечан принос по хектару креће од 35 до 40 тона по хектару.

– Већ три године обележавамо продајна места нашим церадама да се хибридни купус не би продавао као футошки – објаснио је Јанковић. – Дизајн је исти за све произвођаче, само се сертификациони број и подаци продавца разликују.

Ове године из Удружења „Футошки купус” отишли су корак даље, те су и на yаковима у које се пакује купус одштампали лого и на тај начин уверавају купце да је купус који купују заиста футошки. Уколико је рибанац у питању, опет на yаку постоји налепница с логом Удружења, као и селотејп са симболима футошког купуса.


Иницијатива за посебну пијацу

Футожани су покренули иницијативу за изградњу ограђеног простора – пијаце за футошки купус, где би своје производе продавали чланови Удружења „Футошки купус” и сертификовани произвођачи. Међу плановима за будућност, ово удружење планира и изградњу прерадног капацитета, те би се купус из Футога користио за више намена, а не само као примарна сировина.


– Продаја лажног футошког купуса проблем је с којим се боримо већ дужи низ година – рекао је Јанковић. – Од укупне производње купуса у Футогу, футошки купус заузима свега 30 одсто, те зато треба бити обазрив јер постоје различити натписи које људи користе како би привукли муштерије.

Цена обичног, хибридног купуса, нешто је нижа од футошког, што неке купце додатно мами. Из Удружења „Футошки купус” казали су да добијају дојаве из свих места у Србији о продаји купуса који се представља као футошки, а конкретног решења за ту ситуацију тренутно нема.

– Разлике између лажног и правог футошког купуса има, и сматрам да је добар познавалац може приметити – казао је Јанковић. – Међутим, муштеријама које га купују једном годишње сигурно је теже да ту разлику уоче. Баш зато смо и покренули ову идеју о обележавању продајних места.

Удружење „Футошки купус” прозводи одређене количине семена која се продају само за „хоби програм” – искључиво за употребу у домаћинству. Семе се продаје у паковању од четири до пет грама, где има 1.000 семенки, што би требало да је за једну породицу, нарочито за оне који га киселе.

– Купус се ставља у процес ферментације од почетка октобра до краја године, а веома је важно имати добар купус за то – рекао је Мирољуб Јанковић. – У процесу кисељења квалитетног купуса не би требало да има проблема. 

        Д. Андулајевић

Пројекат „Разгледница приградских насеља” суфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести