Ознака E-twinning карловачкој Основној школи „23. октобар”

Карловачка Основна школа „23. октобар“, једна од 20 из Србије и 2.139 у Европи, након дводелног поступка пријаве добила је ознаку eTwinning школе и тиме се сврстала у ред оних образовних установа које су  препознате као предводници у областима као што су дигитална и добра пракса безбедности на интернету (eSafety), иновативни и креативни приступи педагогији, подстицање континуираног професионалног развоја запослених, подстицање праксе…
E-twinning
Фото: Dnevnik.rs

По речима учитељице Ирене Бијелић, једне од седам чланова тима који са директорком Весном Чолић, ради на многобројним пројектима са партенерима широм Европе, eTwinning је заједница школа и предшколских установа на старом континенту.

- То је  платформа за учитеље, наставнике, библиотекаре и друге запослене у школи, у некој од укључених европских земаља, за комуникацију, сарадњу, развијање пројеката, и да се осећају као део најузбудљивије заједнице за учење у Европи и да буду њен део – каже Бијелићева. - Суфинансира је Еразмус+, европски програм за образовање, обуку, омладину и спорт. Наша школа је на овом порталу регистрована од 2015. године када је почела и да реализује пројекте. До сада је остварила 60 пројеката, а  ове године је у току реализација 28. Најуспешнија година је свакако 2020/2021. јер смо добили за пројекте  23 националне ознаке квалитета и  21 европску.  На тај начин смо стекли  један од услова да конкуришемо да постанемо eTwinning школа.

Фото: E-twinning

Како каже учитељица Бијелић, школе којима је додељена ознака имаће већу видљивост на европском нивоу и формираће европску мрежу водећих eTwinning школа које ће инспирисати будући развој eTwinning-а. Поред тога биће препознате као предводници у области дигиталне праксе, праксе безбедности на интернету, иновативних и креативних приступа педагогији, подстицања континуираног професионалног усавршавања запослених и подстицања сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима. Запослени и директори школа којима је додељена ознака биће позвани да учествују у наменским програмима професионалног усавршавања.

Ова ознака једно је у низу признања које је ОШ „23.октобар“ добила  у последње време.     

- За учешће у пројектима свакако треба нагласити добро развијену политику школе, која прати трендове у образовању. Пројекти су део успеха сваке школе. Код нас постоји више тимова који се баве пројектима. Међу њима су тим за пројекте, Еко-тим који је својим пројектима донео и титулу Еко-школе пре неколико година и још увек ту титулу одлично брани, те eTwinning-тим који је сад обезбедио ову титулу. Свако из своје области доноси признања – закључује Ирена Бијелић. Школа ће ознаку носити две године, а после тога мора поново да конкурише. Доказ да је носилац признања јесте застава која треба да виси у холу школе.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести