Патроле ће поново чувати контејнере и канте за смеће

Контејнере у граду и осталу комуналну опрему поново ће чувати приватно обезбеђење.
Podzemni kontejneri za smeće  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Подземни контејнери за смеће  Фото: Дневник.рс/архива

Јавно комунално предузеће „Чистоћа” расписало је јавну набавку за услуге чувања комуналне опреме на местима за одлагање отпада, а као и раније, разлог за то је спречавање крађе амбалажног отпада и уништавање контејнера и канти за смеће.

Како се у конкурсној документацији наводи, ангажовањем чувара који ће обилазити јавне површине с контејнерима и кантама за отпатке, „Чистоћа” жели да спречи уништавање имовине, крађу амбалажног отпада и вандализам. Осим тога, обезбеђење има задатак и да спречи шкрабање, као и лепљење плаката по контејнерима, те спречи убацивање пиротехнике и реагује на „сумњиве предмете поред контејнера, али и на сумњива лица”. Од њих се очекује и да, уколико примете пламен, гасе пожар.

Чувари имају задатак да спрече шкрабање, као и лепљење плаката по контејнерима, те убацивање пиротехнике

Фирма која добије посао чуварима треба да обезбеди ручне радио-станице, батеријске лампе и мобилне телефоне, а осим тога, неопходно је да радници обезбеђења имају једнаке униформе. Како се у конкурсној документацији наводи, извршиоци морају бити у контакту са својим оперативним центром, Комуналном полицијом, Службом хитне помоћи, Ватрогасном службом и полицијом, и њихове активности морају бити у складу са Законом о приватном обезбеђењу.

Чувари које ће „Чистоћа” ангажовати морају имати положен стручни противпожарни испит, лиценцу за вршење основних послова службеника обезбеђења – без оружја.


Нови подземни контејнери

Екипе „Чистоће” од почетка седмице уграђују подземне контејнере на Булевару ослобођења и у Тургењевљевој улици. Из тог предузећа кажу да је у плану њихова уградња и на делу Булевара цара Лазара, као и у улицама Бошка Бухе, Вардарској, Гагариновој, Душана Даниловића и Каће Дејановић.  Претпостављамо да се ради о 100 подземних контејнера који су набављени прошле године.Након расписане јавне набавке за испоруку 100 подзмених контејнера, уговор је додељен групи понуђача, фирмама „Еко-сигнал” (Eco Signal) и „Урбан солушнс” (Урбан солутионс) из Београда, које се баве градњом подземних контејнера и предузећу „Енерџи про” (Energy pro) из Новог Сада, које је задужено за грађевинске радове. „Чистоћа” је за нове контејнере и њихову уградњу издвојила 62.574.000 динара, без ПДВ-а, односно 75.088.800.


Активности патроле биће праћене у реалном времену, а о стању на терену радници ће подносити извештаје уз фотографије и видео-снимке као прилог. Фирма која добије посао, градском комуналном предузећу подносиће извештај на сваких 15 дана, а уколико дође до неких инцидената „Чистоћа” о томе мора бити обавештена у року од 24 часа.

У том јавном комуналном предузећу су више пута нагласили да су задовољни радом ангажованих чувара, као и да је смањена штета на комуналној опреми, а повећане су и количине прикупљеног амбалажног отпада. Како смо сазнали, за чуваре ће овог пута бити издвојено око десет милиона динара. Иначе, контејнере и простор око њих још увек чувају приватна предузећа „Ipon Security” и „G4S Secure Solutions”, и за тај посао, како је претходним уговором предвиђено, добијају око шест милиона динара.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести