Пчеларска литература Радована Аге Маркова поклон Градској библиотеци

НОВИ САД: Више од 1.000 библиотичких јединица има у овом дару и, захваљујући поклону Радована Аге Маркова, Градска библиотека у Новом Саду данас располаже највећом библиотеком која се бави пчеларством, барем када је реч о Србији.
b
Фото: Dnevnik (V. Fifa)

Ово је за „Дневник” казао директор Градске библиотеке Драган Којић поводом уговора о поклон-легату „Пчеларске библиотеке Радована Аге Маркова” и Градске библиотеке у Новом Саду, који је потписан у Читаоници Библиотеке.

Радован Ага Марков се пчеларством бави готово 74 године, а током целог свог дугог пчеларског века страствено је прикупљао пчеларску литературу, како на српском језику, тако и на енглеском, француском, мађарском, немачком и на језицима бивших република тадашње Југославије. Осим тога, господин Марков је један од оснивача Друштва пчелара „Јован Живановић”, а био је и главни и одговорни уредник пчеларског часописа „Пчелар”. Радован Ага Марков за „Дневник” истиче да је Градска библиотека у Новом Саду пратила већи део његовог живота, због чега је, како каже, то веома значајан догађај у његовом животу.

У питању је огромна библиотека, која захвата доста дуг историјски период, а посебно сам радостан што нашем граду, који бескрајно много волимо, можемо да оставимо једну такву задужбину која ће служити многима после нас, оценио је Марков.

Како је додао, највећи део највреднијих књига односи се на другу половину 19. века јер је тада почело рационално пчеларство у овим крајевима.

Тада почиње писање и објављивање књига те та библиотека садржи готово највредније што је написано о пчеларству у другој половини 19. века и касније, подсетио је Марков.

Пчеларска библиотека садржи новине, часописе, књиге, приручнике, брошуре, неколицину рукописа, као и старих и ретких наслова који потпадају под Закон о културним добрима, чиме је, како је казао Драган Којић, тај поклон још значајнији. Он истиче да су легати од велике важности, како за културу града, тако и за националну културу.

Данас је свечани дан у Градској библиотеци у Новом Саду и у њеном летопису црвено слово, закључио је Којић.

Овај велики и веома значајан поклон и данашњи догађај, додао је, својеврстан је позив, не само пчеларима, ученицима Карловачке богословије него и свим грађанима да се заинтересују за еванђеоско биће које се зове пчела.

Пчеларска библиотека „Радован Ага Марков” ће се чувати у целини у Завичајној збирци Градске библиотеке у Новом Саду, у Улици цара Душана 27.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести