Пензионери отпутовали у бању Јунаковић

Прва група корисника пензија с територије града, чији просек не прелази 33.000 динара, отпутовала је у понедељак на седмодневни опоравак и рехабилитацију у бању „Јунаковић” код Апатина.
њ
Фото: Б. Павковић

У оквиру програма рехабилитације, ове године ће о трошку Града и у организацији Удружења пензионера града Новог Сада, у бање бити упућено 400 пензионера, распоређених у пет група.

– У овој групи отпутовало је 45 пензионера чија примања не прелазе 21.000 динара – потврдила је председница Комисије за бање Перка Маринковић. – С обзиром на ситуацију у којој смо се ове године нашли, пензионери су се врло мало дружили, а наше удружење, у складу с мерама, није организовало окупљања, игранке и остале садржаје на које су корисници навикли. Могућност одласка у бању је први већи садржај, који их је изузетно обрадовао, и вероватно је то разлог што је овог пута поднето више од 1.200 захтева. Одлазак у бању и та врста опоравка и дружења за њих су посебно значајни јер већина наших старијих суграђана живи сама. Осим тога, рехабилитација им веома прија јер се мало релаксирају, поправе здравствено стање и током више од године боље функционишу.

Током пута и боравка у бањи корисницима ће бити на располагању пратиоци и водичи, а све препоручене мере опреза су предузете. Водич ће све време бити уз њих, неће бити сусрета с другим гостима и корисницима бањских услуга, али биће организоване шетње по околини и излет до Апатина.

– Била сам већ у бањи „Јунаковић” преко овог програма Града и одушевљена сам – открила је једна од путница Ковиљка Јанковић. – Било је дивно, друштво је било добро, мислим да се боље не може замислити, и срећна сам што су ме опет изабрали за одлазак. Само нека здравље послужи, надам се да ће бити још путовања. Услугом сам, такође, презадовољна, заиста немам шта лоше да кажем. Много нам значи и рехабилитација и да се мало опустимо и одморимо.

Задовољство дели и пензионерка Љубица Панић, која потврђује да Град више него очекивано брине о најстаријим суграђанима.

– Имамо дивне саржаје и дружења – расположено је нагласила. – Моја деца живе у иностранству и, кад им причам, не могу да верују да нам је све у оквиру одласка у бању бесплатно. Нашалила сам се да чак ни џепарац не морам да носим. Недавно сам преко Клуба пензионера била у Пролом бањи, то смо сами плаћали, али иницијатива је била наша и лепо је што можемо и то себи да приуштимо. Град нам заиста много тога омогућава, различита дружења и путовања, само зависи од тога ко шта воли.

Град Нови Сад је током претходних шест година за више од 2.500 пензионера обезбедио седмодневни опоравак и рехабилитацију у бањама. Осим у бању „Јунаковић”, планиране групе ће, у оквиру тог програма, до половине новембра бити упућене у Врдник, Кањижу, Сокобању и Пролом бању.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести